Tort to deser, który nierozerwalnie kojarzy się ze specjalnymi okazjami. Serwowany jest na weselach, chrzcinach, komuniach czy urodzinach. Często składa się z kilku pięter i jest dość wysoki. Sporym wyzwaniem może być więc podzielenie go na mniejsze części. Jak zatem należy kroić tort? Okazuje się, że wcale nie musi być to trudne, ale warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
Jak kroić tort, aby uzyskać równe kawałki?
Tort z założenia powinien zostać pokrojony na równe kawałki. Jak się za to zabrać, gdy wypiek jest naprawdę wysoki i bogato zdobiony? Kluczem do sukcesu jest przygotowanie dobrego, ostrego noża. Potem ciasto trzeba przekroić na pół - dotyczy to wypieków okrągłych. Później należy je ponownie przeciąć, aby uzyskać cztery identyczne trójkąty. Uzyskanie wówczas mniejszych porcji wcale nie jest trudne.
Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku tortów prostokątnych. Te zazwyczaj kroi się na części kwadratowe, zaczynając od podzielenia ciasta na pół. Najtrudniej pokroić jest oczywiście torty o nietypowych kształtach.
Jak pokroić tort? Jaka technika jest w tym przypadku najlepsza?
Jaką technikę warto wykorzystać do krojenia tortu? Niektórzy nie przykładają do tego większej wagi. Nie zależy im na uzyskaniu idealnie równych porcji. Na starcie dobrze jest jednak zaplanować, ile kawałków ciasta jest potrzebnych. Ważny jest także odpowiedni, dość długi nóż. Trzeba poza tym uwzględnić kształt porcji - trójkąty, kwadraty czy plastry.
Na pewno z tortu trzeba zdjąć dekoracje, przynajmniej te większe. Duże figurki z masy cukrowej czy toppery niestety nie ułatwiają sprawy. Nieoceniona w tej sytuacji jest patera do tortu np. okrągła. Dzięki niej pokrojenie ciasta jest znacznie łatwiejsze.
Jak kroić tort w paski?
Wiele osób uważa, że tort najlepiej jest kroić w paski. Rzeczywiście dzięki tej technice można poradzić sobie z nierównymi klinami ciasta. Metoda ta cieszy się coraz większą popularnością, głównie za sprawą internetu. W ten sposób porcjować można torty okrągłe i prostokątne. Paski mają około 2 cm grubości i nie sprawiają problemów w czasie serwowania gościom. To świetne rozwiązanie dla osób, które w krojeniu tortów nie mają większego doświadczenia.
Jak pokroić wysoki tort?
Dość problematyczna bywa kwestia krojenia tortów wysokich, piętrowych. Im wyższy jest wypiek, tym trudniej jest go podać gościom. Dodatkowo trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że w środku tego typu tortów często znajdują się różnego rodzaju podkładki i wsporniki, które podtrzymują daną konstrukcję.
Podczas krojenia wysokiego tortu trzeba przede wszystkim zachować spokój. Kluczem do sukcesu jest cierpliwość, bo przy zbyt pochopnym działaniu łatwo popełnić można błąd. Każde piętro należy kroić oddzielnie. Wtedy nic nie powinno się zawalić. Na szczęście przy okazji wesel można w tym zakresie liczyć na pomoc ze strony obsługi.
Jak kroić okrągły tort i czy jest to trudne?
Zdecydowanie największą popularnością na rynku cieszą się torty okrągłe. Zazwyczaj dzieli się je na trójkąty i takie kawałki serwuje gościom. Jednak ta metoda ma pewne wady. W czasie krojenia szczyty klinów mogą się łamać. Zdarza się, że zostają na paterze. Dlatego też coraz więcej osób dzieli torty na wspomniane już plastry lub kwadraty. Wtedy przeniesienie ciasta na talerzyk nie jest zbyt skomplikowane.
Jak kroić tort prostokątny i o czym trzeba w tym przypadku pamiętać?
Większości osób wydaje się, że pokrojenie tortu prostokątnego to zadanie banalnie proste i w zasadzie jest w tym sporo prawdy. Torty tego rodzaju są znacznie łatwiejsze do porcjowania niż wypieki okrągłe. Zwykle dzieli się je na pół, a potem kroi a kwadraty lub plastry. Trzeba jednak pamiętać o tym, że mimo wszystko torty prostokątne nie cieszą się na rynku zbyt dużą popularnością.
Dlaczego moczenie noża w czasie krojenia tortu jest tak ważne?
Nie da się ukryć, że w czasie krojenia tortu większość osób zaleca moczenie noża w wodzie. Z czego to wynika? Ma to zapobiec przywieraniu ciasta do narzędzia. Dzięki temu tort nie kruszy się. Woda musi być jednak gorąca. Dodatkowo nóż należy w niej moczyć po każdym kawałku. Ta metoda jest niezawodna w czasie krojenia miękkich wypieków.
Jak szybko pokroić tort? Rady ekspertów
Przede wszystkim w czasie krojenia tortu warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
- Torty w masie cukrowej kroić można zaraz po wyjęciu, a te w kremie dopiero wówczas, gdy nabiorą temperatury pokojowej i staną się miękkie.
- Do krojenia tortów najlepiej nadają się ostre noże bez ząbków, najlepiej ze spiczastą kocówką.
- Podczas krojenia tortów bezowych nóż powinien być lekko wilgotny. Wykorzystać do tego można wodę lub tłuszcz w sprayu. Do bezy wykorzystuje się noże z ząbkami.
- W razie potrzeby sięgnąć można po specjalne znaczniki do krojenia ciasta. Układa się je na torcie zaznaczając lekko linie krojenia. W tej sytuacji uzyskanie równych kawałków nie powinno być trudne.