Chcesz własnoręcznie wykonać tort na urodziny swoje lub swoich bliskich? Zależy Ci na tym, aby był nie tylko pyszny, ale także modny i efektowny? Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudny proces – pod warunkiem, że wiesz, jak się do tego zabrać. Aby wszystko wyszło na tip-top, będziesz potrzebował profesjonalnych akcesoriów cukierniczych – do takich produktów zalicza się np. rant. Zastanawiasz się, jak piec tort w rancie? Co będzie Ci niezbędne do zrobienia pięknego wypieku? Czytaj dalej, a rozwiejemy wszystkie Twoje wątpliwości.

" />
Cake Land
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Chcesz własnoręcznie wykonać tort na urodziny swoje lub swoich bliskich? Zależy Ci na tym, aby był nie tylko pyszny, ale także modny i efektowny? Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudny proces – pod warunkiem, że wiesz, jak się do tego zabrać. Aby wszystko wyszło na tip-top, będziesz potrzebował profesjonalnych akcesoriów cukierniczych – do takich produktów zalicza się np. rant. Zastanawiasz się, jak piec tort w rancie? Co będzie Ci niezbędne do zrobienia pięknego wypieku? Czytaj dalej, a rozwiejemy wszystkie Twoje wątpliwości.

Czym jest rant cukierniczy?

Rant cukierniczy to specjalistyczne akcesorium przeznaczone do pieczenia i ozdabiania ciast. Taki produkt może być bez obaw używany zarówno w piekarniku, jak i w lodówce. Jak wygląda? Jest bardzo podobny do tradycyjnych blaszek – z tą różnicą, że nie ma dna, a jego boki zazwyczaj są regulowane. Dużą zaletą tego typu artykułu jest to, że rant regulowany świetnie zastąpi klasyczne foremki o różnych rozmiarach. Przy tym jest od nich wyższy, dzięki czemu pozwala na przygotowanie naprawdę imponującego wypieku.

Jakie akcesoria będą Ci niezbędne do zrobienia tortu?

Aby Twój tort wyglądał stylowo, powinieneś wcześniej zaopatrzyć się w praktyczne akcesoria. Co będzie Ci potrzebne do tego, by zrobić wrażenie na swoich gościach? Oto lista najważniejszych produktów:

rant cukierniczy i podstawka pod niego – dzięki nim łatwo upieczesz idealny biszkopt;

papier do pieczenia – za jego sprawą ciasto nie będzie przywierać i nie wyleje się z rantu;

nóż strunowy – pozwoli Ci na idealnie równy podział ciasta na kilka blatów;

zestaw szpatułek cukierniczych – przy ich pomocy równomiernie nałożysz krem i stworzysz zdobienia;

rękaw cukierniczy – pozwoli Ci precyzyjnie i estetycznie rozmieścić masę;

topper – to gustowna ozdoba, którą wystarczy wbić w tort. Wybierz taką, która będzie pasowała do Twojej wizji takiego wypieku.

Jak piec tort w rancie?

Jeżeli jesteś początkującym fanem cukiernictwa, nie dziwi fakt, że możesz mieć wątpliwości związane z pieczeniem w rancie. W końcu to akcesorium, które nie ma dna. Nie martw się, z naszą pomocą wszystko Ci się uda.

  1. Przygotuj ciasto według swojego ulubionego przepisu.
  2. Zapnij rant w taki kształt, jaki będzie dla Ciebie odpowiedni.
  3. Wysmaruj rant od środka masłem lub margaryną.
  4. Postaw rant na podstawce i wyłóż dno papierem do pieczenia. Zadbaj o to, aby boki arkusza ułożone były do góry – dzięki temu ciasto nie będzie wypływać dołem.
  5. Kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia zabezpiecz boki.
  6. Do tak przygotowanego rantu wlej ciasto i włóż je do piekarnika.

Jeżeli Twoim zdaniem ciasto jest zbyt rzadkie i niepokoisz się, że będzie się wylewać, możesz wypróbować prosty trick. Wlej do formy tyle ciasta, aby przykryło dno i podpiecz je do momentu, aż stężeje. Potem wlej resztę i bez obaw wstaw do piekarnika, a następnie poczekaj, aż będzie idealnie przypieczone.

Jak ozdobić tort, używając do tego rantu cukierniczego?

Skoro wiesz już, jak piec tort w rancie, to pora aby wyjaśnić Ci, jak stworzyć z niego prawdziwe arcydzieło. Zanim zabierzesz się za ozdabianie, musisz uzbroić się w cierpliwość – biszkopt musi wystygnąć. Najlepiej wyjmij go ostrożnie z rantu i postaw go do góry nogami. Takie rozwiązanie sprawi, że w łatwy sposób wyrównasz powierzchnię tortu. Do dalszej pracy zabierz się wtedy, gdy ciasto będzie już chłodne. W tym czasie przygotuj masę – według używanego przez Ciebie przepisu.

  1. Przetnij biszkopt na blaty, używając do tego noża strunowego. Ułóż je w taki sposób, aby zapamiętać ich kolejność.
  2. Ustaw przygotowany rant na podkładce.
  3. Włóż do niego dno swojego tortu i następnie dokładaj kolejne piętra, przekładając je takimi składnikami, jakie nakazuje Twój przepis.
  4. Po zakończonym procesie lekko dociśnij zamknięcie rantu i równomiernie dociąż ciasto od góry. Jeżeli nie masz nic pod ręką, świetnie sprawdzi się deska do krojenia, na której umieścisz opakowanie mąki.
  5. Wstaw tak przygotowany tort do lodówki.
  6. Po kilku godzinach wyjmij wypiek z rantu i obłóż go masą.
  7. Używając rękawa cukierniczego, stwórz zdobienia na jego powierzchni.
  8. Wbij topper – i tort jest gotowy!

Wiedząc, jak piec tort w rancie, będziesz w stanie przygotować wyjątkowe wypieki. Takie ciasta nie tylko zachwycą Twoich bliskich, ale pozwolą Ci też zainteresować swoimi słodkościami potencjalnych klientów. Wszystkie wymienione wyżej produkty znajdziesz oczywiście w asortymencie naszego e-sklepu. Jako profesjonaliści stawiamy na najwyższą jakość, która zachwyci zarówno amatorów pieczenia, jak i zawodowych cukierników.

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium