Cake Land
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Jak zrobić tort bezowy? Prosty przepis i praktyczne wskazówki dla każdego

Tort bezowy jest synonimem kulinarnego kunsztu - zachwyca wyszukanym smakiem, oryginalną formą i nieoczywistą konsystencją. Dla wielu cukierników osiągnięcie perfekcji wciąż stanowi wyzwanie. O czym powinieneś wiedzieć, aby pierwsza w życiu beza była doskonała? Jak zrobić tort bezowy? Poznaj prosty przepis i sprawdź praktyczne wskazówki dla każdego.

Jeden tort, dwa oblicza. Czym jest tort bezowy?

Tort bezowy to tradycyjna beza, wypieczona w większym rozmiarze i przełożona kremem lub bitą śmietaną oraz sezonowymi owocami, lub bakaliami. W przypadku tortów bezowych nie jest wykorzystywany biszkopt. Zamiast niego mamy do czynienia z tzw. blatem bezowym. Gotowy tort bezowy może mieć formę pojedynczej bezy (jeden blat bezowy z bitą śmietaną lub kremem i dodatkami), tortu piętrowego (trzy blaty bezowe, przełożone mascarpone lub bitą śmietaną) albo tortu lodowego. Tort można włożyć przed podaniem na pół godziny do zamrażarki, aby zamienił się w idealny tort lodowy.

Tort bezowy krok po kroku. Składniki i przygotowanie

Skład tortu bezowego nie jest wyszukany. Aby przygotować jeden blat bezowy, potrzebne będą:

  • trzy duże białka

  • 150 g cukru pudru

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • łyżeczka soku z cytryny

  • do dekoracji: sezonowe owoce, cukier puder

  • krem mascarpone: 200 ml zimnej śmietanki kremówki (36%), 200 g mascarpone, drobny cukier lub cukier puder, ziarenka wanilii

 

Jak zrobić bezę?

Wykonanie, porady i wskazówki

Tajemnica perfekcyjnej bezy tkwi nie w składzie, a sposobie przygotowania. Jak zrobić bezę krok po kroku?

  1. Białka ubić w misie miksera na średnich obrotach na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Należy pamiętać, żeby jajka przygotować nieco wcześniej. Bardzo ważne jest, żeby białka miały temperaturę pokojową.

  2. Ubitą pianę należy rozetrzeć między palcami. Powinna być gęsta i lśniąca. Jeśli korzystałeś z drobnego cukru, kryształki nie mogą być wyczuwalne.

  3. Do ubitej piany trzeba dodać mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę soku z cytryny. Całość zmiksować do połączenia się składników.

Jak piec bezę?

Aby upiec blaty bezowe, należy:

  • piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem,

  • blachę z wyposażenia piekarnika (lub dwie i kratkę, zależnie od potrzeb) należy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozdzielić przygotowaną pianę, formując okręgi o średnicy około 23 cm,

  • wstawić przygotowane blaty bezowe do piekarnika na wyższy i niższy poziom,

  • piec bezę przez 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 stopni Celsjusza z termoobiegiem; piec bezę przez kolejne 1,5 godziny,

  • po upieczeniu trzeba wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki. Blaty należy zostawić w piekarniku, wyjąć po około 15 minutach i odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia.

Jak złożyć warstwy tortu bezowego?

Beza sama w sobie nie jest atrakcyjna. Dopiero gotowy tort bezowy wzbudza zainteresowanie gości. Jak złożyć jego warstwy? Przede wszystkim blat bezowy dobrze jest ułożyć na specjalnym podkładzie cukierniczym lub paterze. Gotowego tortu raczej nie uda się bezpiecznie przenieść z blachy na dekoracyjną podstawę.

  • przygotuj krem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno, dodając mascarpone, drobny cukier (można użyć cukru pudru) i ziarenka wanilii;

  • przygotuj podstawę tortu. Ten z blatów bezowych, który stanowi podstawę tortu, trzeba posmarować kremem mascarpone, a na nim ułożyć świeże owoce.

  • ułóż kolejną warstwę. Bezę z kremem i owocami trzeba przykryć kolejną warstwą, czyli drugim blatem bezowym. Dla wzbogacenia smaku bezy możesz sięgnąć po białą czekoladę. Kostki należy rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować jedną i drugą stronę bezy środkowej (w przypadku tortu trzywarstwowego), a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  • zadbaj o odpowiednią konsystencję tortu. Gotowy deser należy włożyć do lodówki, aż krem stężeje.

 

Dekoracja tortu bezowego: pomysły i inspiracje

Tort z blatów bezowych to doskonały wybór na co dzień i ważne okazje. Klasyczny biszkopt nigdy nie prezentuje się tak efektownie. Poza tym ciekawa forma bezy jest idealną bazą dla cukierniczych zdobień. Jak ozdobić tort bezowy?

  • Piętrowy tort bezowy ze świeżymi owocami (malinami, borówkami lub porzeczką), to zdecydowanie najpopularniejsza opcja. Wybierając śmietankę lub lekki krem mascarpone, białą czekoladę i maliny lub inne owoce, stworzysz kompozycję, która zachwyci doskonale skomponowanym smakiem. Tym bardziej że sok z cytryny, będący składnikiem blatów na pewno da o sobie znać. W tym przypadku całość możesz dodatkowo uzupełnić miętą i prażonymi płatkami migdałów.

  • Pojedynczy tort bezowy z bitą śmietaną i malinami to lekka propozycja na upalne dni. Kremówka zamiast kremu i świeże maliny sprawią, że deser będzie orzeźwiający. Jeśli przed podaniem włożysz go na pół godziny do zamrażarki, podasz doskonały tort lodowy.

  • Wyszukany tort bezowy z bakaliami to świetna alternatywa dla orzeźwiającej wersji z malinami lub owocami w ogóle. Orzechy i suszone owoce można co prawda dodać do kremu, jednak o wiele lepiej prezentują się ułożone na wierzchu tortu.

Idealny tort bezowy: jak przechowywać bezę?

Tort bezowy, ze względu na wykorzystane do pieczenia składniki (m.in. białka jaj, sok z cytryny), należy odpowiednio przechowywać. Gdzie trzymać gotową bezę? Przede wszystkim należy zadbać o właściwą temperaturę. W tym celu deser należy włożyć do lodówki. Blaty bezowe bez kremu można przechowywać w lodówce do dwóch dni, z kremem - możliwie jak najkrócej. Najlepiej jeśli deser zostanie zjedzony bezpośrednio po przygotowaniu (schłodzeniu).

Kiedy przygotować bezę? Blaty możesz upiec wcześniej (np. dzień). Dobry deser należy jednak przygotować w dniu podania. Pamiętaj, że konieczne, dla właściwej konsystencji i formy tortu jest zachowanie kilkugodzinnego odstępu. Gotowa beza powinna być trzymana w lodówce, aż krem odpowiednio stężeje. Dopiero wtedy będzie gotowa do podania. W przypadku tortu lodowego zmniejszamy temperaturę, wkładając deser do zamrażarki.

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium