Cake Land
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Ruszyła nowa szata graficzna naszego sklepu! ❤️

Amatorskie tworzenie efektownych wypieków to Twoja pasja? Jeżeli żadne domowe uroczystości czy imprezy nie mogą się obyć bez Twoich ciast lub ciasteczek, to z pewnością warto, abyś ciągle rozwijał swoje umiejętności. Chcesz, aby Twoje słodkości wyglądały jak małe dzieła sztuki? W takim razie koniecznie powinieneś nauczyć się poprawnego używania masy cukrowej. Obawiasz się, że będzie to zbyt skomplikowane? Niepotrzebnie! Czytaj dalej, a wyjaśnimy Ci, ile schnie masa cukrowa i co zrobić, żeby stwardniała.

Masa cukrowa, czyli co?

Masa cukrowa to niezwykle plastyczny produkt, który wykorzystywany jest do tworzenia efektownych zdobień w cukiernictwie. Można nim powlekać całe torty, a także robić z niego stylowe figurki lub inne, misterne dekoracje. Za sprawą jego konsystencji, używanie go może być podobne do lepienia z modeliny lub plasteliny. Masa cukrowa, która znana jest również pod nazwą lukru plastycznego lub fondantu, jest obowiązkowym elementem tzw. tortów angielskich. To ciasta, które zachwycają swoją elegancją i klasą.

Masa cukrowa – gotowa czy zrobiona samodzielnie?

Choć teoretycznie można samodzielnie wykonać lukier plastyczny w domu, to jednak jest to dosyć trudne. Dlatego, jeżeli jesteś amatorem, zdecydowanie lepiej jest wybrać profesjonalny, gotowy produkt, w który możesz zaopatrzyć się w sklepach cukierniczych. W miejscach prowadzonych przez specjalistów znajdziesz fondanty we wszystkich kolorach tęczy.

Jak używać masy cukrowej?

Fondant to artykuł, który w cukiernictwie może być używany na wiele sposobów. Jak możesz nim ozdabiać swoje wypieki?

1. Powlekanie tortu

Jedną z najpopularniejszych form wykorzystania lukru plastycznego jest powlekanie nim tortu. Dzięki temu Twoje ciasto będzie prezentowało się niezwykle gustownie i estetycznie. Wystarczy, że wyrobisz fondant w taki sposób, aby był elastyczny, a potem, ciągle podsypując cukrem pudrem, rozwałkujesz go. Następnie nawiń masę w takiej formie na wałek i przenieś na pokryty kremem tort. Delikatnie dociskaj lukier w taki sposób, by go wyrównać. Ostatnim krokiem będzie odcięcie ostrym nożem nadmiaru produktu.

2. Figurki i zdobienia

Ze względu na to, że masa cukrowa ma podobną konsystencję do plasteliny, można z łatwością zrobić z niej figurki i inne ozdoby. Do ich stworzenia najczęściej wybierana jest jedna z dwóch metod. Możesz własnoręcznie ulepić dekoracje albo wykorzystać do tego silikonowe formy – dzięki nim z łatwością odciśniesz wymarzony kształt.

Ile schnie masa cukrowa i co zrobić, żeby stwardniała?

Masa cukrowa to tworzywo, które stosunkowo szybko wysycha, o ile ciasto jest nią odpowiednio pokryte. Jednak jeżeli robisz z niej figurki, to musisz nastawić się na to, że będą potrzebowały nieco więcej czasu. Tak wykonane postaci, kwiaty czy inne ozdoby, w zależności od rozmiaru, mogą schnąć nawet do 24 godzin. Zastanawiasz się nad tym, co możesz zrobić, aby masa cukrowa stwardniała? Najlepiej ustawić ją w chłodnym miejscu, gdzie będzie wystawiona na działanie powietrza. Takie warunki zdecydowanie będą sprzyjać twardnieniu fondantu.

Co zrobić, żeby przywrócić masie cukrowej elastyczność?

Pracując z lukrem plastycznym, możesz mieć również problem z jego elastycznością. Obawiasz się, że zaschnięta masa cukrowa nie nadaje się już do niczego? Nic bardziej mylnego! Wystarczy prosty trik, a będziesz mógł przywrócić jej plastyczne właściwości. Jeżeli Twoja masa jest nieco sucha, kruszy się i łamie, to wystarczy, że dodasz do niej glukozę lub glicerynę spożywczą. Dokładaj wybraną przez siebie substancję ostrożnie, stopniowo zwiększając jej ilość i wgniataj ją w fondant. Dzięki takiemu działaniu dokładnie wyczujesz moment, w którym masa stanie się idealna do użycia.

Skoro wiesz już, ile schnie masa cukrowa, co zrobić, żeby stwardniała oraz jak przywrócić jej elastyczność, to pora spróbować swoich sił z tym produktem. Szeroki wybór lukrów plastycznych oraz wielu innych akcesoriów cukierniczych znajdziesz w asortymencie naszego sklepu. Jako profesjonaliści dbamy o to, abyś mógł zaopatrzyć się u nas w wysokiej jakości artykuły. Dzięki proponowanym przez nas akcesoriom Twoje wypieki będą prezentować się modnie i efektownie.

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium