INNE NARZĘDZIA DO CIAST I TORTÓW

227,00 zł
Do czego służy pęseta cukiernicza?
Pęseta cukiernicza to niewielkie akcesorium doskonale znane wszystkim miłośnikom pieczenia. Służy przede wszystkim do umieszczenia na tortach, ciastach, babeczkach i muffinach różnego rodzaju dekoracji cukierniczych. Pęseta pozwala na bezproblemowe chwytanie delikatnych dekoracji cukrowych czy owoców i umieszczanie ich w trudno dostępnych miejscach. Jednocześnie jest to narzędzie odporne na działanie wysokiej temperatury.
Czym jest aerograf cukierniczy?
Aerograf to urządzenie doskonale znane najbardziej doświadczonym cukiernikom. Jest to urządzenie działające na zasadzie opryskiwacza. Farba jest wytryskiwana z igły pod odpowiednim ciśnieniem - można w ten sposób pomalować powierzchnię wypieku. Tego typu sprzęt sprawdza się doskonale w cukierniach, ale mogą po niego sięgnąć także amatorzy tworzenia słodkich wypieków. Tylko na pierwszy rzut oka jest trudny w obsłudze. Dodatkowo wcale nie zajmuje w kuchni zbyt wiele miejsca.
W jakie akcesoria cukiernicze warto jeszcze zainwestować?
W kuchni cukiernika przydać się też może praktyczny termometr ze szpikulcem. Standardowe modele pozwalają na mierzenie temperatury w zakresie aż do 300 stopni Celsjusza. Do flambowania słodkich deserów czy karmelizowania cukru przeznaczone są z kolei specjalne palniki kuchenne. Ich zastosowanie w kuchni jest zresztą o wiele szersze. Na końcu warto wspomnieć o urządzeniach służących do usuwania śladów cukru pudru i zrobi z masy cukrowej.
