Zestaw nie zawiera barwników AZO.
Zestaw naturalnych barwników nie jest przeznaczony do zastosowania przemysłowego.
Zawartość każdego pojemnika przygotowana jest do optymalnego zabarwienia około 0,5 kg produktu
Waga netto jednego barwnika - 3g
Szczegółowy spis kolorów:
Cytrynowy (kolor żółty jasny)-
barwnik Ryboflawina E101 jest to witamina B2. Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwienia: biszkopt-cytrynowy, krem i galaretka-jasno żółte.
Słonecznikowy (kolor żółty słoneczny)-
barwnik Beta Karoten E160a (i)-prowitamina witaminy A. Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwienia: biszkopt-żółty słoneczny krem i galaretka-odcień ciepło żółty do jasno pomarańczowego.
Nagietkowy (kolor pomarańczowy) -
mieszanina Beta Karotenu E160a (i) i Carminy E120. Dozowanie maksymalnie 24 g na 1 kg.
Możliwe wybarwienia: biszkopt i galaretka-pomarańczowy, krem - łososiowy
Różany (kolor różowy) -
barwnik Carmina E120. Dozowanie maksymalnie 6g na 1 kg.
Możliwe wybarwenia: biszkopt - odcienie różu od jasnych po intensywne. Gdy krem lub galaretkę zrobisz kwaskowy, to uzyskasz kolor czerwono-różowy.
Truskawkowy (kolor czerwony) -
mieszanina barwnika Carminy E120 i Carthamusa (zamiennik szafranu). Dozowanie maksymalnie 10 g na 1 kg.
Możliwe wybarwnienia: biszkopt-czerwono-brązowy, krem-truskawkowy, galaretka - czerwona
Agrestowy (kolor zielony) -
mieszanina barwnika Ryboflawiny E101 i Chlorofiliny E141. Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwiwnia: biszkopt - jaznozielony o pastelowym odcieniu, krem - zielono pistacjowy, galaretka - jasno zielona.
Chabrowy (kolor niebieski) -
barwnik Antocyjan E163 (ekstrakty barwnikowe z soków owocowych lub warzywnych) . Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwienia: biszkopt - odcień turkusowo niebieski, krem - ciepło fioletowy, galaretka - niebieska
Kakaowy (kolor brązowy) -
barwnik Karmel E150d. Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwienia: biszkopt - odcień ciepłego brązu, krem - brąz kawowy, galaretka - bursztynowo brązowa.
Sposób użycia:
Zawartość pojemniczka rozpuść najpierw w małej ilości płynu (woda, mleko, śmietana).
Następnie rozpuszczony barwnik, małymi porcjami wlej do barwionej masy, aż do uzyskania pożądanego odcienia, ciągle mieszając.
Rady:
W przypadku barwienia bitej śmietany pamiętaj, aby śmietanę zabarwić mocniej niż planowany kolor.
W momencie ubijania śmietany, masa zostaje napowietrzona i zwiększa swoją objętość, przez co kolor słabnie.
Barwniki naturalne rozpuszczają się powoli, dlatego aby rozpuścić je szybciej dodaj je do ciepłego płynu (nie wrzącego).
Do otrzymania jasno-pastelowych kolorów wystarczyć może część barwnika.
Uzyskany kolor zależy od pH barwionej masy. Celem wzmocnienia koloru można dodać troszkę kwasku cytrynowego.
Składniki: nośnik: maltodekstryna, trehaloza, cytrynian sodu E331, barwniki: karmina E120, beta karoten E160a,
karmel E150d, ryboflawina E101, chlorofil E141, spirulina; substancja przeciwzbrylająca,: dwutlenek krzemu E551,
substancja przeciwutleniająca: ekstrakt z rozmarynu E392