Zestaw nie zawiera barwników AZO.
Zestaw naturalnych barwników nie jest przeznaczony do zastosowania przemysłowego.
Zawartość każdego pojemnika przygotowana jest do optymalnego zabarwienia około 0,5 kg produktu
Waga netto jednego barwnika - 3g
Szczegółowy spis kolorów:
Cytrynowy (kolor żółty jasny)-
barwnik Ryboflawina E101 jest to witamina B2. Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwienia: biszkopt-cytrynowy, krem i galaretka-jasno żółte.
Słonecznikowy (kolor żółty słoneczny)-
barwnik Beta Karoten E160a (i)-prowitamina witaminy A. Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwienia: biszkopt-żółty słoneczny krem i galaretka-odcień ciepło żółty do jasno pomarańczowego.
Nagietkowy (kolor pomarańczowy) -
mieszanina Beta Karotenu E160a (i) i Carminy E120. Dozowanie maksymalnie 24 g na 1 kg.
Możliwe wybarwienia: biszkopt i galaretka-pomarańczowy, krem - łososiowy
Różany (kolor różowy) -
barwnik Carmina E120. Dozowanie maksymalnie 6g na 1 kg.
Możliwe wybarwenia: biszkopt - odcienie różu od jasnych po intensywne. Gdy krem lub galaretkę zrobisz kwaskowy, to uzyskasz kolor czerwono-różowy.
Truskawkowy (kolor czerwony) -
mieszanina barwnika Carminy E120 i Carthamusa (zamiennik szafranu). Dozowanie maksymalnie 10 g na 1 kg.
Możliwe wybarwnienia: biszkopt-czerwono-brązowy, krem-truskawkowy, galaretka - czerwona
Agrestowy (kolor zielony) -
mieszanina barwnika Ryboflawiny E101 i Chlorofiliny E141. Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwiwnia: biszkopt - jaznozielony o pastelowym odcieniu, krem - zielono pistacjowy, galaretka - jasno zielona.
Chabrowy (kolor niebieski) -
barwnik Antocyjan E163 (ekstrakty barwnikowe z soków owocowych lub warzywnych) . Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwienia: biszkopt - odcień turkusowo niebieski, krem - ciepło fioletowy, galaretka - niebieska
Kakaowy (kolor brązowy) -
barwnik Karmel E150d. Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwienia: biszkopt - odcień ciepłego brązu, krem - brąz kawowy, galaretka - bursztynowo brązowa.
Sposób użycia:
Zawartość pojemniczka rozpuść najpierw w małej ilości płynu (woda, mleko, śmietana).
Następnie rozpuszczony barwnik, małymi porcjami wlej do barwionej masy, aż do uzyskania pożądanego odcienia, ciągle mieszając.
Rady:
W przypadku barwienia bitej śmietany pamiętaj, aby śmietanę zabarwić mocniej niż planowany kolor.
W momencie ubijania śmietany, masa zostaje napowietrzona i zwiększa swoją objętość, przez co kolor słabnie.
Barwniki naturalne rozpuszczają się powoli, dlatego aby rozpuścić je szybciej dodaj je do ciepłego płynu (nie wrzącego).
Do otrzymania jasno-pastelowych kolorów wystarczyć może część barwnika.
Uzyskany kolor zależy od pH barwionej masy. Celem wzmocnienia koloru można dodać troszkę kwasku cytrynowego.
Dominika Żuk
Barwniki świetnie sprawdziły się przy dekorowaniu pierniczków lukrem.
Agnieszka Szelewicka
Rewelacyjne do barwienia biszkoptu :)kolory intensywne super:)
Grzegorz Śmigielski
Barwnik jest OK jest to barwnik naturalny i zmienia smak np czerwony na truskawkowy i zapach też truskawka inne kolory dopiero będę testował.
Małgorzata Winiarska
Barwniki są delikatne i pastelowe. Takie jak być powinny :)
Aleksandra Mikuła
Barwniki znieniaja smak
Aleksandra Mikuła
Barwniki zmieniają smak, trzeba o tym pamiętać, np krem z nagietkowym barwnikiem nie każdemu może smakować... Warto przeczytać dokładnie opisy, np chabrowy barwnik zabarwił mi masę cukrową na fioletowy kolor, akurat dobrze się złożyło bo taki kolor był mi potrzebny ☺️ Barwnik różany - super.