Zależy Ci na tym, aby tworzone przez Ciebie desery zachwycały swoją formą i nietuzinkowym smakiem? Z tego powodu bez wątpienia robisz wszystko, aby poszerzać swoją wiedzę w dziedzinie, jaką jest cukiernictwo. Wielu zawodowców znacznie ułatwia swoją pracę, używając specjalistycznych akcesoriów. Zastanawiasz się nad tym, jak poprawnie używać produktu, jakim jest rant cukierniczy? Czytaj dalej, a podpowiemy Ci wszystko, co powinieneś wiedzieć na ten temat.
Czym jest rant cukierniczy?
Najprościej mówiąc, rant cukierniczy to wielofunkcyjne akcesorium, które pomoże Ci piec i ozdabiać ciasta. Dzięki użyciu tego regulowanego produktu nie będziesz musiał kupować blaszek o różnych wymiarach. Rant z powodzeniem je zastąpi. Taki artykuł będzie strzałem w dziesiątkę podczas wycinania kształtów z biszkoptu czy składania wysokich tortów. Dużym atutem rantów cukierniczych jest to, że są dużo wyższe niż klasyczne blaszki, co zdecydowanie ułatwi Twoją pracę przy tworzeniu słodkości.
Rant cukierniczy – jak go poprawnie używać?
Można wiele mówić o tym, jakie zastosowanie ma rant cukierniczy, jednak warto lepiej wytłumaczyć, jak używać takiego akcesorium. Niewątpliwą zaletą tego produktu jest fakt, że dzięki niemu będziesz w stanie stworzyć idealnie równy wypiek o niemal dowolnym kształcie. Ponadto nie będziesz ryzykować zepsucia się Twojego ciasta w momencie wyciągania go z formy – wystarczy, że rozepniesz rant.
Pieczenie z rantem cukierniczym
Pieczenie w formie bez dna nie mieści Ci się w głowie? Spokojnie! Wystarczy, że poznasz kilka praktycznych porad, a przekonasz się, że to wykonalne zadanie. Do całego procesu będzie potrzebny Ci rant, podstawka pod rant lub blaszka, papier do pieczenia oraz tłuszcz do nasmarowania blachy.
- Przygotuj rant, który ustawisz w taki kształt, jaki jest Ci potrzebny.
- Upewnij się, że akcesorium zmieści się bez problemu na Twojej podstawce/blaszce.
- Wysmaruj rant od środka tłuszczem (masłem lub margaryną).
- Wyłóż dno rantu papierem do pieczenia, dbając o to, aby jego krawędzie ustawiły się do góry i przylegały do boków rantu. Dzięki temu ciasto nie wypłynie dołem.
- Owiń boki rantu od środka wyższym papierem do pieczenia. Taki zabieg zabezpieczy Cię przed tym, aby ciasto nie wylało się bokiem w miejscu, które jest regulowane.
- Umieść tak przygotowany rant na podkładce/blaszce, która również wyłożona jest papierem. Wlej ciasto i możesz zabierać się za pieczenie.
W przypadku, gdy Twoje ciasto jest wyjątkowo rzadkie, możesz skorzystać z bardzo prostego lifehacka. Na początku do tak przygotowanej formy możesz wlać tylko tyle ciasta, aby zapełniło całe dno. Podpiecz je przez chwilę – do momentu, aż stężeje. Gdy będzie stabilne, możesz dolać resztę ciasta i spokojnie dalej działać według planu.
Jak ozdobić tort, używając rantu cukierniczego?
Skoro wiesz już, jak upiec ciasto w rancie cukierniczym, to warto abyś dowiedział się również, jak możesz je modnie ozdobić.
- Wyciągnij z rantu upieczone ciasto i połóż je do góry nogami, do czasu aż wystygnie. Dzięki temu spłaszczysz je na tyle, aby wyglądało nieskazitelnie.
- Gdy ciasto będzie chłodne, ostrożnie je przetnij, używając noża strunowego – na tyle warstw, ile potrzebujesz. Zapamiętaj jednak ich kolejność – zmiana miejsc blatów może spowodować, że Twój tort nie będzie stabilny.
- Ustaw pożądane krawędzie rantu i postaw go na podkładce.
- Na początku połóż dno, a następnie stosuj się do swojego przepisu – w zależności od tego, jakich składników używasz. Przekładaj ciasto masą czy innymi produktami, dokładając kolejne piętra wypieku.
- Gdy skończysz ten proces, możesz lekko docisnąć rant i równomiernie dociążyć czymś tort od góry. Jeżeli nie masz niczego pod ręką, możesz po prostu lekko docisnąć go dłonią.
- Po schłodzeniu tortu wystarczy, że odepniesz rant i równomiernie obłożysz całość masą.
Wiedząc, jak używać produktu, jakim jest rant cukierniczy, znacznie ułatwisz swoją pracę. W przypadku, gdy chcesz zaopatrzyć się w tego typu profesjonalne akcesoria, już dziś zapoznaj się z asortymentem naszego e-sklepu. Jako specjaliści doskonale orientujący się w branży dbamy o to, aby oferować Ci wyłącznie takie artykuły, które w pełni Cię zadowolą. Stawiając na solidne rozwiązania, zyskujesz gwarancję tego, że Twoje desery będą zachwycać Twoich gości lub klientów.