Domowe czekoladki
Pyszne czekoladki domowej roboty, w których wnętrzu możemy ukryć ulubione nadzienie.
Składniki:
do tworzenia skorupek
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada biała
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, tak by nie spływała po ściankach foremki. Pędzelkiem dokładnie wypełnić dno i ścianki foremki na czekoladki. Warstwa nałożonej czekolady powinna być dość gruba, by ścianki czekoladek nie popękały przy wyjmowaniu z formy. Schłodzić w lodówce.
Nadzienie:
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 1/3 szklanki mleka
- 1,5 łyżki kakao
- 15 - 20 dkg mleka w proszku
- bakalie
Masło, mleko, cukier i kakao rozpuścić w naczyniu. Na koniec dodać mleko w proszku i zmiksować na jednolitą masę. Dodać bakalie i powtórnie wymieszać. Masę przełożyć do worka cukierniczego. Zastygnięte skorupki wypełnić nadzieniem, tak aby zostało odrobinę miejsca na spodnią warstwę czekolady. Pozostałą część czekolady zalać foremki. Schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu zastygnięte czekoladki delikatnie wyjmować z foremki.
Smacznego