Wysokiej jakości pędzle do dekorowania wypieków
Pędzle do dekorowania wypieków nie cieszą się tak dużą popularnością, jak inne akcesoria cukiernicze, a szkoda. Idealnie nadają się do ozdabiania tortów, ciasteczek, pieczywa czy innych produktów spożywczych. Doskonale radzą sobie przede wszystkim z lukrem królewskim czy barwnikami pudrowymi. Zazwyczaj sprzedawane są w większych zestawach składających się z kilku sztuk.
Pędzle do dekorowania i ich zastosowanie praktyczne
Klasyczne pędzle cukiernicze składają się z rękojeści oraz włosa. Produkowane są na ogół z syntetycznych materiałów i dlatego nie są trudne do utrzymania w czystości. Do wyboru są pędzle o zróżnicowanej wielkości. Dlatego przy ich pomocy na ciasta nakładać można zarówno duże, jak i niewielkie rozmiarowo dekoracje. Przychodzą z pomocą podczas ozdabiania tortów, muffinek, babeczek i ciasteczek. Chętnie sięgają po nie przede wszystkim doświadczeni cukiernicy.
Na jakie pędzle do dekorowania warto się zdecydować?
Sporo zależy od indywidualnych preferencji cukiernika. Są osoby, które chętniej operują dużymi pędzlami, a inni wolą pędzelki małe - pozwalające na bardzo precyzyjne działanie. Duże pędzle są przeznaczone do pokrywania całego portu np. klejem, a małe posłużyć mogą do tworzenia pełnych detali dekoracji. Dlatego pod ręką najlepiej mieć cały zestaw pędzli. Ich włosie może być naturalne, silikonowe lub syntetyczne. Ma także zróżnicowane kształty.
