Dlaczego Cake Land?
Działamy od 2011 roku, mamy więc już ponad 10 lat doświadczenia na polskim rynku.
Wszystkie nasze produkty są dostępne od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 199 zł! (do paczkomatów inpost)
Producent
Cena
-
od
do
Jak zrobić babeczki, które zaskoczą niejedno podniebienie?
BARWNIKI W PROSZKU
Barwniki spożywcze w proszku do dekoracji deserów
Przypraw swoje wypieki o barwne rumieńce! Proponujemy barwniki spożywcze w proszku, które mogą przemienić klasyczne słodkości w fantazyjne rarytasy. Oferujemy produkty w wielu ciekawych barwach. Dozowanie w odpowiednich porcjach pozwala nadać właściwą tonację – od delikatnych pasteli do mocnych tonów. Sypka postać daje wiele możliwości kreatywnego zastosowania. Barwny proszek nadaje się do rozpuszczania i mieszania z innymi substancjami. Ta forma uchodzi za najbardziej skoncentrowaną spośród dostępnych na rynku. Dzięki temu gwarantuje wyjątkową wydajność. Barwniki w proszku świetnie sprawdzają się do ciast, pralin, dekoracji cukierniczych, itp. Nie wpływają na zmianę smaku ani konsystencji.
Dlaczego warto sięgnąć po barwniki spożywcze w proszku?
Barwniki w proszku są produktami, które służą do barwienia wyrobów cukierniczych. Zmieniają jedynie ich wygląd. Nie oddziałują w żaden sposób na smak. Przy ich pomocy można zmieniać kolor mas, kremów, naleśników czy babeczek. W naszym sklepie internetowym zakupić można barwniki w proszku w opakowaniach po 5 g każde. Po wymieszaniu z niewielką ilością wody lub alkoholu pozwalają one na malowanie po marcepanie czy cukrze.
Jak można wykorzystać w praktyce barwniki w proszku?
Barwniki spożywcze w formie proszku sprawdzają się doskonale w przypadku wszystkich mas zawierających wodę. Są to masy cukrowe, galaretki, marcepan czy śmietana. Mają jeszcze jedną podstawową zaletę – cechują się wysoką wydajnością. To zasługa ich niezwykle skoncentrowanej formuły. Praca z nimi wymaga jednak pewnego doświadczenia. Warto więc zachować cierpliwość.
Jaki barwnik spożywczy w proszku wybrać?
Pod względem kolorystyki pole do popisu jest w tym przypadku naprawdę szerokie. Zdecydować się można nie tylko na zielony lub niebieski barwnik spożywczy w proszku. Do wyboru są również inne barwy, np. biała, czerwona, miętowa, czekoladowa, fioletowa czy różowa. Każdy więc znajdzie coś dla siebie, niezależnie od tego, jaki kolor jest jego ulubionym. Trzeba jednak pamiętać o tym, że po upieczeniu ciasta barwa jest zazwyczaj bardziej intensywna. Dlatego lepiej nie przesadzać z ilością stosowanego barwnika.
Zalety barwników w Proszku (WS-P):
- Jako najbardziej skoncentrowane barwniki na rynku są bardzo wydajne,
- Wodorozpuszczalne proszki można zaaplikować we wszystkich produktach zawierających wodę.
Wady barwników w proszku:
- Wyjątkowa wydajność, wymaga doświadczenia w dozowaniu, a dla powtarzalności kolorystycznych potrzebne są wagi laboratoryjne do 1mg lub 0,1mg,
- Część z barwników w proszku wymaga wykonania przedmieszek,
- Higroskopijność, barwnik traci właściwości w niedokładnie zamkniętym opakowaniu,
- Pył barwnika jest bardzo lotny. Może zabrudzić cały pokój w przypadku wysypania,
- Otoczkowanie. W przypadku niedokładnego wyrobienia, nawet po kliku dniach na barwionej powierzchni, np. marcepanu, masy cukrowej, mogą pojawiać się różnokolorowe kropki nierozpuszczalnego lub niewrobionego barwnika.