Cake Land
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Dostępne w wielu fantazyjnych odcieniach, intensywne i trwałe. Barwniki spożywcze w proszku wśród cukierników, amatorów i profesjonalistów są szalenie popularne. Nie bez powodu. Bajecznie kolorowe, dbają o wizualną stronę słodkich wypieków i zaostrzają apetyt. Kluczem do sukcesu jest ich umiejętne wykorzystanie. Zobacz, jak używać barwniki spożywcze w proszku i otrzymywać wyłącznie oczekiwane rezultaty.

Czym są barwniki spożywcze w proszku?

Barwniki spożywcze w proszku to bezpieczny dodatek cukierniczy, stosowany w celu nadania lub przywrócenia pożądanego koloru deserom, ale nie tylko. Ze względu na konsystencję, mogą być używane także w celu barwienia napojów. Jeśli wiesz, jak używać barwniki w proszku, z ogromną łatwością wykorzystasz ich potencjał dekoracyjny. A ten jest niemal nieograniczony: korzystając z barwników, przygotujesz m.in. cieszący się niesłabnącą popularnością tęczowy tort, tort typu ombre (czyli skrywający w środku biszkopty o wielu odcieniach jednego koloru), ozdobne babeczki z bajecznie kolorowym kremem, zachwycające francuskie makaroniki, a także - wielobarwne lody, cakesickles w zachwycających polewach i fantazyjne dekoracje z masy cukrowej.

Barwniki w proszku potencjał zdobniczy zawdzięczają zarówno formie, w jakiej są dostępne, jak i szalenie szerokiej palecie barw. Dodatkowo, o odcieniach kolorów możesz decydować samodzielnie, dozując proszek według własnych preferencji. Bez względu na ilość użytego barwnika, pozostaje on bez wpływu na smak i konsystencję ciasta lub innego produktu spożywczego, np. lodów, kremu lub napoju.

Jak używać barwniki spożywcze w proszku?

Jak używać barwniki spożywcze w proszku? Podstawowe zasady

Korzystanie z barwników w proszku jest stosunkowo łatwe. Mimo to wymaga pewnej wprawy - w przeciwnym razie dekoracje mogą różnić się np. odcieniem. Dodatkowo:

- ze względu na postać barwników (proszek), należy zachować ostrożność podczas ich dozowania. Pył jest bardzo lotny, co grozi trudnymi do usunięcia zabrudzeniami. Rozsypany może doprowadzić do zniszczenia zdobionych wypieków;

- należy korzystać z barwników zgodnie z ich przeznaczeniem. Barwniki w proszku są dość uniwersalne, mimo to nie mogą być stosowane w pracy z aerografem (w tym przypadku sprawdzą się barwniki płynne);

- pracując z barwnikami, również w proszku, zawsze używaj jednorazowych rękawiczek. Niektóre kolory bardzo trudno zmyć ze skóry, a to nie wygląda estetycznie.

Jak używać barwniki spożywcze w proszku? Praktyczne wskazówki

Jak używać barwniki spożywcze w proszku, żeby otrzymać oczekiwany efekt? Przede wszystkim:

- zawsze zaczynaj od minimalnej ilości barwnika. Kolory ciemnieją dopiero po chwili. Stają się także bardziej intensywne. Dozując proszek, w prosty sposób uzyskasz odcień, którego potrzebujesz;

- pamiętaj, że masy cukrowe w intensywnych odcieniach (np. czarne lub czerwone) najczęściej trudno jest wybarwić od podstaw (tzn. barwiąc białą bazę). Jeśli zależy Ci na perfekcyjnym efekcie, skorzystaj z gotowych rozwiązań;

- zrezygnuj ze zbyt dużej ilości barwnika w przypadku tynku cukierniczego. Jeśli ten ma mieć nieoczywistą barwę, zdecydowanie lepszym pomysłem będzie długotrwałe blendowanie masy z niewielkim dodatkiem barwnika w proszku. Kolor po chwili stanie się bardziej intensywny i wyraźny;

- podążaj za trendami i… mieszaj kolory! Różowy lub biały barwnik w proszku warto uzupełnić odrobiną barwnika czarnego. Taka mieszanka pozwoli Ci wyczarować perfekcyjny brudny odcień pożądanego koloru;

- korzystaj z wagi laboratoryjnej - zwłaszcza jeśli zależy Ci na perfekcyjnej powtarzalności koloru.

Jak używać barwniki spożywcze w proszku? Produkty, z którymi możesz je łączyć

Prawidłowe używanie barwników spożywczych w proszku wiąże się także z umiejętnym łączeniem ich z poszczególnymi produktami spożywczymi. Co do zasady, wodorozpuszczalny proszek może być stosowany we wszystkich produktach, które zawierają wodę, czyli m.in. kremach i masach, lodach, surowych ciastach, polewach, a także - napojach. Co ciekawe, po dodaniu kilku kropel wody lub alkoholu bezpośrednio do proszku, barwnik może być wykorzystany jako farbka spożywcza.

Jak przechowywać barwniki spożywcze w proszku?

Już wiesz, jak używać barwniki spożywcze w proszku? Jeśli chcesz wykorzystać ich potencjał w kolejnych projektach (minimalny termin trwałości produktu to 18 miesięcy), musisz prawidłowo je przechowywać. W tym celu należy zabezpieczyć proszek przed wilgocią.

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium