Barwniki spożywcze w proszku - jak używać, żeby wykorzystać ich możliwości?
Dostępne w wielu fantazyjnych odcieniach, intensywne i trwałe. Barwniki spożywcze w proszku wśród cukierników, amatorów i profesjonalistów są szalenie popularne. Nie bez powodu. Bajecznie kolorowe, dbają o wizualną stronę słodkich wypieków i zaostrzają apetyt. Kluczem do sukcesu jest ich umiejętne wykorzystanie. Zobacz, jak używać barwniki spożywcze w proszku i otrzymywać wyłącznie oczekiwane rezultaty.
Czym są barwniki spożywcze w proszku?
Barwniki spożywcze w proszku to bezpieczny dodatek cukierniczy, stosowany w celu nadania lub przywrócenia pożądanego koloru deserom, ale nie tylko. Ze względu na konsystencję, mogą być używane także w celu barwienia napojów. Jeśli wiesz, jak używać barwniki w proszku, z ogromną łatwością wykorzystasz ich potencjał dekoracyjny. A ten jest niemal nieograniczony: korzystając z barwników, przygotujesz m.in. cieszący się niesłabnącą popularnością tęczowy tort, tort typu ombre (czyli skrywający w środku biszkopty o wielu odcieniach jednego koloru), ozdobne babeczki z bajecznie kolorowym kremem, zachwycające francuskie makaroniki, a także - wielobarwne lody, cakesickles w zachwycających polewach i fantazyjne dekoracje z masy cukrowej.
Barwniki w proszku potencjał zdobniczy zawdzięczają zarówno formie, w jakiej są dostępne, jak i szalenie szerokiej palecie barw. Dodatkowo, o odcieniach kolorów możesz decydować samodzielnie, dozując proszek według własnych preferencji. Bez względu na ilość użytego barwnika, pozostaje on bez wpływu na smak i konsystencję ciasta lub innego produktu spożywczego, np. lodów, kremu lub napoju.
Jak używać barwniki spożywcze w proszku?
Jak używać barwniki spożywcze w proszku? Podstawowe zasady
Korzystanie z barwników w proszku jest stosunkowo łatwe. Mimo to wymaga pewnej wprawy - w przeciwnym razie dekoracje mogą różnić się np. odcieniem. Dodatkowo:
- ze względu na postać barwników (proszek), należy zachować ostrożność podczas ich dozowania. Pył jest bardzo lotny, co grozi trudnymi do usunięcia zabrudzeniami. Rozsypany może doprowadzić do zniszczenia zdobionych wypieków;
- należy korzystać z barwników zgodnie z ich przeznaczeniem. Barwniki w proszku są dość uniwersalne, mimo to nie mogą być stosowane w pracy z aerografem (w tym przypadku sprawdzą się barwniki płynne);
- pracując z barwnikami, również w proszku, zawsze używaj jednorazowych rękawiczek. Niektóre kolory bardzo trudno zmyć ze skóry, a to nie wygląda estetycznie.
Jak używać barwniki spożywcze w proszku? Praktyczne wskazówki
Jak używać barwniki spożywcze w proszku, żeby otrzymać oczekiwany efekt? Przede wszystkim:
- zawsze zaczynaj od minimalnej ilości barwnika. Kolory ciemnieją dopiero po chwili. Stają się także bardziej intensywne. Dozując proszek, w prosty sposób uzyskasz odcień, którego potrzebujesz;
- pamiętaj, że masy cukrowe w intensywnych odcieniach (np. czarne lub czerwone) najczęściej trudno jest wybarwić od podstaw (tzn. barwiąc białą bazę). Jeśli zależy Ci na perfekcyjnym efekcie, skorzystaj z gotowych rozwiązań;
- zrezygnuj ze zbyt dużej ilości barwnika w przypadku tynku cukierniczego. Jeśli ten ma mieć nieoczywistą barwę, zdecydowanie lepszym pomysłem będzie długotrwałe blendowanie masy z niewielkim dodatkiem barwnika w proszku. Kolor po chwili stanie się bardziej intensywny i wyraźny;
- podążaj za trendami i… mieszaj kolory! Różowy lub biały barwnik w proszku warto uzupełnić odrobiną barwnika czarnego. Taka mieszanka pozwoli Ci wyczarować perfekcyjny brudny odcień pożądanego koloru;
- korzystaj z wagi laboratoryjnej - zwłaszcza jeśli zależy Ci na perfekcyjnej powtarzalności koloru.
Jak używać barwniki spożywcze w proszku? Produkty, z którymi możesz je łączyć
Prawidłowe używanie barwników spożywczych w proszku wiąże się także z umiejętnym łączeniem ich z poszczególnymi produktami spożywczymi. Co do zasady, wodorozpuszczalny proszek może być stosowany we wszystkich produktach, które zawierają wodę, czyli m.in. kremach i masach, lodach, surowych ciastach, polewach, a także - napojach. Co ciekawe, po dodaniu kilku kropel wody lub alkoholu bezpośrednio do proszku, barwnik może być wykorzystany jako farbka spożywcza.
Jak przechowywać barwniki spożywcze w proszku?
Już wiesz, jak używać barwniki spożywcze w proszku? Jeśli chcesz wykorzystać ich potencjał w kolejnych projektach (minimalny termin trwałości produktu to 18 miesięcy), musisz prawidłowo je przechowywać. W tym celu należy zabezpieczyć proszek przed wilgocią.