Cake Land
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Forma silikonowa do pieczenia - jak używać jej na co dzień?

Silikonowe formy do pieczenia są obecnie bardzo popularne. Jednak nie każdy wie, jak należy ich w prawidłowy sposób używać. Czy wymagają smarowania tłuszczem? Jak trudne jest utrzymanie ich w czystości? Czym różnią się od tradycyjnych foremek? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.

Jakie są najważniejsze zalety silikonowych form do pieczenia?

Jak używać silikonowych form do pieczenia? Najpierw warto dowiedzieć się, jakie są ich największe zalety.

Wykonane z silikonu formy mają niekiedy bardzo oryginalne wzory. Nadają ciastom określone kształty. Nie są trudne do utrzymania w czystości. Nie wymagają żmudnego szorowania. Nadają się nie tylko do pieczenia, ale i mrożenia. Wytrzymują niskie i wysokie temperatury.

Ponadto silikonowe formy nie odkształcają się i nie zmieniają z czasem swoich kształtów. Można je wykorzystywać bez obaw przez wiele lat. Dodatkowo sam silikon jest materiałem o neutralnym smaku i zapachu. W żaden sposób nie oddziałuje na produkty spożywcze.

Czy formy silikonowe są bezpieczne dla zdrowia?

Wysokiej jakości formy silikonowe są w 100% bezpieczne dla zdrowia. To naczynia odporne na niskie i wysokie temperatury, które nie wydzielają w czasie pieczenia lub mrożenia żadnych szkodliwych substancji. Silikon nie jest toksyczny i nie wywołuje reakcji alergicznych.

Oczywiście sięgać należy po akcesoria pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Producent powinien na opakowaniu umieścić informację, z jakiego materiału wykonana jest dana forma, na jakie temperatury jest odporna i czy została dopuszczona do kontaktu z żywnością.

Forma silikonowa do pieczenia - jak jej używać?

Silikonowe formy nadają się do pieczenia i mrożenia. Można je bez obaw myć w zmywarce. Jednak raczej nie zaleca się w tym przypadku stosowania silnych detergentów. Czasami przed pierwszym użyciem zaleca się posmarowanie formy tłuszczem. W praktyce nie jest to konieczne.

Przed napełnieniem formy masą warto ją postawić na stole, blacie czy blaszce. Jest ona bowiem elastyczna. Masa może więc wylać się podczas przenoszenia formy do piekarnika lub zamrażarki.

Co ciekawe, wykonane z silikonu formy są elastyczne i odporne na odkształcenia. Można je więc przechowywać zwinięte w rulon. Tym samym nie zajmują zbyt wiele miejsca w szafce.

Forma silikonowa do pieczenia - jak jej używać w piekarniku?

Aby upiec w silikonowej foremce tort czy inne ciasto wcale nie trzeba sięgać po papier do pieczenia lub tłuszcz do smarowania. Silikon ma bowiem właściwości nieprzywierające. Dlatego po upieczeniu ciasto z łatwością od takiej formy odchodzi. Masę wystarczy przelać do środka i włożyć całość do nagrzanego piekarnika. W silikonowych foremkach na ogół piecze się muffinki i ciasta babkowe. Ciasto najlepiej jest wyjmować z formy po całkowitym wystygnięciu. Zachowa wtedy na pewno swój kształt.

Wykonane z silikonu formy są idealne także do mrożenia tortów, lodów itd. Można ułożyć w nich z powodzeniem kilka warstw deseru. Zamrożone ciasto najlepiej jest wyjąć z formy zaraz po wyjęciu z zamrażarki. Czasem wymagać to może nieco wysiłku np. wygięcia foremki.

Co można upiec w silikonowej formie?

Dobra informacja jest taka, że w silikonowych formach piec można w zasadzie wszystko. Wystarczy sięgnąć po naczynie o odpowiednim kształcie. Każdy może się więc zamienić w mistrza cukiernictwa.

Jednak zastosowanie silikonowych form jest o wiele szersze. Są one bowiem odporne nie tylko na wysokie, ale i niskie temperatury. Można je wykorzystywać w zamrażarce, lodówce i kuchence mikrofalowej. To akcesoria wielokrotnego użycia, które nadają się do mycia w zmywarce. Nie zajmują zbyt wiele miejsca w kuchennej szafce.

Jak obchodzić się z silikonowymi foremkami? Na pewno warto zachować ostrożność. Nie należy w ich przypadku stosować ostrych narzędzi np. noży, bo te mogą silikon przeciąć. Lepszym rozwiązaniem są silikonowe przybory kuchenne np. łopatki i szpatułki.

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium