Cake Land
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Ruszyła nowa szata graficzna naszego sklepu! ❤️

Mają do Ciebie wpaść niespodziewani goście i nie masz czym ich poczęstować? A może chcesz upiec ze swoim dzieckiem proste smakołyki? Niezależnie od tego, na które z powyższych pytań odpowiedziałeś twierdząco, muffinki będą dla Ciebie strzałem w dziesiątkę. Dużą zaletą takiego deseru jest to, że jest niezwykle szybki i łatwy w wykonaniu. Jak piec muffinki, aby mogły zachwycać swoim smakiem? Czytaj dalej, a podamy Ci sprawdzony przepis!

Muffinki – czyli co?

Muffinki to wysokie, miękkie babeczki, które najczęściej serwowane są w tzw. papilotkach. Tego typu wypieki można tworzyć w przeróżnych smakach lub z wieloma dodatkami. Jedną z najpopularniejszych form takiego deseru są jednak muffinki z kawałkami czekolady lub z jagodami. Taki wypiek jest nie tylko szybki, ale również bardzo łatwy w ozdobieniu na różne okazje, dlatego muffinki te cieszą się ogromnym powodzeniem.

Jakie akcesoria będą Ci potrzebne do wykonania muffinek?

Zanim zabierzesz się za przygotowanie muffinek, musisz się upewnić, czy nie brakuje Ci jakichś akcesoriów. Co powinieneś mieć w swojej kuchni? Oto lista najważniejszych produktów:

– blacha do muffinek,

– papilotki – wybierz takie, których estetyka będzie Ci odpowiadać. Jeżeli cenisz sobie ekologiczne rozwiązania, możesz postawić na artykuły wielokrotnego użytku,

– worek cukierniczy – pomoże Ci szybko i łatwo przełożyć ciasto do foremek,

– opcjonalnie: wycinarka otworów i wykrawacze do ozdabiania muffinek – takie artykuły przydadzą Ci się, jeżeli będziesz chciał stworzyć na swoich babeczkach piękne dekoracje.

Jak piec muffinki?

W sieci znajdziesz wiele przepisów na takie ciasteczka, jednak my polecamy sprawdzoną recepturę na mini muffinki czekoladowe. Gwarantujemy, że za każdym razem wyjdą przepysznie. Co będzie Ci niezbędne do upieczenia takich muffinek?

Składniki

Aby wykonać 30 muffinek, będziesz potrzebował:

– 2 szklanek mąki pszennej,

– szczypty soli,

– szklanki cukru,

– łyżeczki cukru waniliowego,

– czubatej łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 łyżek kakao,

– pół szklanki groszków czekoladowych (możesz też grubo posiekać czekoladę),

– 2 jajek,

– szklanki mleka,

– pół szklanki oleju słonecznikowego.

Jak zrobić muffinki?

  1. Nastaw piekarnik, aby rozgrzewał się do 200 stopni Celsjusza.
  2. Do jednej miski wsyp wszystkie sypkie produkty i dokładnie je wymieszaj.
  3. Do drugiego naczynia wlej mokre składniki i również dobrze je ze sobą połącz.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i szybko zmieszaj je ze sobą. Zadbaj o to, aby nie miksować ich zbyt długo.
  5. Przygotuj blaszkę do babeczek i włóż papilotki do każdego otworu.
  6. Przełóż masę do worka cukierniczego.
  7. Nakładaj ją do każdej foremki, ale nie wypełniaj jej całkowicie, a w ⅔ wysokości.
  8. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz całość przez około 20 minut.

Jak ozdobić muffinki?

Muffinki możesz podawać w przeróżnej formie. Świetną opcją będzie serwowanie ich sauté, ale równie fantastyczną możliwością jest ich fantazyjne ozdobienie. Dzięki temu Twoje wypieki będą wyglądały stylowo i modnie. Możesz zrobić to na wiele różnych sposobów, ale podpowiemy Ci metodę, którą uważamy za prostą i bardzo efektowną.

Zrób masę

Zacznij od zrobienia masy, do której potrzebujesz:

– 250 ml zimnej śmietanki 36%,

– 170 g schłodzonego serka mascarpone,

– 30 g cukru pudru (lub więcej, w zależności od Twojego gustu).

Zmiksuj wszystkie składniki – na początku na średnich obrotach, następnie przyspiesz, a gdy całość zacznie robić się gęsta, ponownie zwolnij.

Przygotuj się do dekorowania

Używając wycinarki do otworów, w schłodzonych babeczkach wytnij od góry dziurki. Następnie rozwałkuj masę cukrową, podsypując ją cukrem pudrem. Stosując do tego specjalistyczne wykrawacze, wytnij z niej stylowe kształty.

Ozdób muffinki

Przełóż przygotowaną wcześniej masę do rękawa cukierniczego i nałóż ją do otworu w każdej muffince, a następnie rozsmaruj ją równo na powierzchni całego wypieku. Kolejno na każdej babeczce umieść wykrojony z masy cukrowej kształt i bardzo delikatnie wyrównaj go na jej powierzchni. Gotowe!

Dzięki naszym poradom wiesz już, jak poprawnie piec muffinki. Jeżeli chcesz zaopatrzyć się w wysokiej jakości akcesoria do stworzenia takich łakoci, koniecznie zapoznaj się z asortymentem naszego e-sklepu. Jako pasjonaci dbamy o to, aby w Twoje ręce trafiły wyłącznie takie produkty, które pozwolą Ci wykonać prawdziwe cukiernicze arcydzieła.

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium