Cake Land
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Jak zrobić muffinki? Czy jest to trudne zadanie?

Muffinki to niewielkie babeczki, które cieszą się bardzo dużą popularnością. Są bowiem proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym smaczne. Prezentować się też mogą bardzo efektownie. Jak zrobić idealne muffinki? Czy z tym zadaniem poradzi sobie zupełny amator? Jaki jest uniwersalny przepis na te babeczki?

Czym właściwie są muffinki?

Wiele osób z pewnością zastanawia się, czym właściwie są muffinki. To niewielkie wypieki, które mają charakterystyczny kształt. Pieczone są bowiem w foremkach metalowych, silikonowych lub papierowych. Wyrastają za sprawą sody lub proszku do pieczenia. 

Przy okazji trzeba też wspomnieć o tzw. muffinach angielskich. Nie przypominają one w niczym popularnych babeczek. Są okrągłe i wyrastają dzięki drożdżom. Co ciekawe, piecze się je na patelni i nie mają zbyt słodkiego smaku. Przypominają raczej bułeczki. 

Jak zrobić muffinki krok po kroku? Przepis podstawowy

Jak zrobić muffinki? Przede wszystkim trzeba zacząć od przygotowania niezbędnych składników - mąki, cukru, mleka lub jogurtu, tłuszczu (oleju lub masła), jajek, soli oraz sody lub proszku do pieczenia. Dodatkowo ciasto wzbogacić można różnymi składnikami np. czekoladą, owocami świeżymi lub suszonymi, orzechami, bakaliami itd. Jedynym ograniczeniem jest w tym przypadku wyobraźnia. 

Jaki środek spulchniający sprawdza się lepiej - soda oczyszczona czy proszek do pieczenia? Soda jest składnikiem zasadowym, który potrzebuje składnika kwaśnego. Może to być maślanka, kakao czy sok z cytryny. Tworzy się wtedy dwutlenek węgla, który napowietrza ciasto. Lepiej więc sięgnąć po proszek do pieczenia, który zawiera jednocześnie sodę i kwas. 

Zatem jak zrobić muffinki? Trzeba jedynie oddzielnie wymieszać mokre i suche składniki, a potem je ze sobą połączyć. Gotową mieszankę należy przełożyć do foremek (metalowe wymagają nasmarowania). Babeczki piecze się około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni Celsjusza. Sporo zależy od rodzaju pieca i efektu, który ma zostać uzyskany. 

Jak długo należy piec muffinki?

Foremki należy wypełnić ciastem w około ⅔ wysokości. Potem wystarczy włożyć je do nagrzanego piekarnika na około pół godziny. Pieca nie należy w tym czasie otwierać. Wtedy babeczki mogą niestety opaść. Po upływie 30 minut muffinki należy wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach można je już zaserwować swoim gościom lub samodzielnie spałaszować. 

Jak zrobić idealne muffinki? Rady ekspertów

Podczas przygotowywania muffinek warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

  1. Nie trzeba pieczołowicie mieszać ze sobą wszystkich składników. W cieście pozostać mogą grudki. Jest to ważne zwłaszcza w przypadku babeczek czekoladowych, które nie powinny się zbyt mocno napowietrzyć. 
  2. Ciasto na muffinki będzie idealnie wilgotne, gdy masło wymiesza się z olejem. 
  3. Podczas przygotowywania muffinek czekoladowych warto sięgnąć po czekoladę wysokiej jakości - zawartość kakao powinna wynosić minimum 60%. 
  4. Muffinek nie należy zbyt długo trzymać w piekarniku, bo wtedy staną się za suche. Babeczki w razie potrzeby sprawdzić można palcem. Gdy ciasto się zapada, trzeba je jeszcze nieco podpiec.
  5. Doskonale sprawdzają się w tym przypadku kremy na bazie masła, wanilii i stopionej czekolady. Warto przygotować je samodzielnie. To wcale nie jest trudne. 
  6. Dobrze jest zadbać o odpowiednią dekorację babeczek, ale w tym względzie także nie można przesadzać. Muffinki mają być przede wszystkim smaczne.

Jak zrobić muffinki na słono?

Okazuje się, że muffinki bywają nie tylko słodkie, ale i wytrawne. Sprawdzają się jako szybka przekąska, ale zjeść je równie dobrze można na śniadanie czy kolację. Jak można je przygotować?

Do przygotowania słonych muffinek w wersji włoskiej potrzebne są np. ser feta, suszone pomidory, czerwona papryka, mleko, mąka pszenna, masło, jajka, soda oczyszczona, sól, pieprz, papryka ostra i papryka słodka. Fetę i paprykę należy pokroić w drobną kostkę, a pomidory w paski. Masło trzeba rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę z sodą należy przesiać do miski, a w kolejnym naczyniu wymieszać ze sobą mleko, jajka i ostygnięte masło. Potem wszystkie składniki można ze sobą wymieszać i doprawić do smaku. Na koniec pozostaje jeszcze umieszczenie ciasta w foremkach i upieczenie muffinek w piekarniku przez około 30 minut. 

Tym samym okazuje się, że przygotowanie wytrawnych babeczek jest banalnie proste i wcale nie zajmuje zbyt wiele czasu. Tego typu przekąski nigdy się nie nudzą, bo istnieje wiele różnych przepisów na słone muffinki. Warto też nieco poeksperymentować z przyprawami np. kminkiem czy ziołami prowansalskimi. Babeczki serwować można z ulubionymi sosami np. czosnkowym. 

Wytrawne muffinki to świetna propozycja na szybką przekąskę imprezową. Przygotować je można w pół godziny np. gdy przyjdą niezapowiedziani goście. Wcale nie trzeba przy tym dysponować bardzo dużym talentem kulinarnym. Trudno się więc dziwić temu, że ich popularność cały czas rośnie.

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium