Cake Land
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Tarta to ciasto wyjątkowe, bo świetnie smakuje na słodko i w wersji wytrawnej. Jak należy piec tartę? Ogromne znaczenie ma w tym przypadku wybór odpowiedniej formy. Wszystkie blachy do tarty mają charakterystyczny, karbowany grzbiet. To dzięki niemu ciasta ładnie się prezentują, a krem nie wypływa na zewnątrz. Na jaką formę do tarty warto się zdecydować?

Jaka forma nadaje się do tarty?

Jaka forma przeznaczona jest do tarty? Klasyczne blachy mają okrągły kształt i są dość niskie. Charakterystycznym ich elementem są delikatnie pofalowane brzegi. Dlatego ciasto jest ładnie wykończone. To bardzo ważne, gdy wypiek jest w całości stawiany na stole. Do wyboru są formy metalowe, szklane czy silikonowe. Od jakiegoś czasu ten ostatni materiał cieszy się bardzo dużą popularnością. Trudno się temu dziwić. Jest bowiem lekki, wytrzymały na wysokie i niskie temperatury oraz bardzo lekki. W silikonowych formach można nie tylko piec tarty, ale i je mrozić. Nie można ich jednak traktować ostrym nożem.

Podatne na uszkodzenie ostrymi narzędziami bywają także formy metalowe. Dotyczy to zwłaszcza naczyń emaliowanych i pokrytych powłoką nieprzywierającą. Co ciekawe, bardziej wytrzymałe są formy szklane.

Blaszane formy do tarty - czym się cechują?

Metalowe formy do tarty są niezmiennie od lat bardzo popularne. Produkowane są z blachy aluminiowej lub ocynkowanej. Nie są ciężkie, a przy tym kosztują niewiele. Błyskawicznie się nagrzewają. Dlatego ciasto się w nich dobrze piecze. Z drugiej strony niestety ich powierzchnia sprzyja przywieraniu. Dlatego przed wylaniem ciasta do środka formę należy wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć dno papierem do pieczenia.

Ciekawą propozycją są formy blaszane, ale pokryte dodatkowo warstwą teflonową lub specjalną powłoką ze stali węglowej. Ciasto nie przywiera do ich dnia i nie przypada się. Poza tym formy tego typu nie rdzewieją i są naprawdę wytrzymałe. Nie należy w nich jednak kroić ciasta, bo to może zniszczyć ich zewnętrzną powłokę. Takie formy są też nieco droższe od tych wykonanych z samego metalu. Podobnie jest z formami z wyjmowanym dnem.

Krótka charakterystyka silikonowych form do tarty

Silikonowe formy do pieczenia podbijają rynek. Nie wymagają używania tłuszczu, ciasto do nich nie przywiera i nie są trudne do utrzymania w czystości. Cechują się dużą odpornością na wysokie i niskie temperatury. Są więc idealne nie tylko do pieczenia, ale i przechowywania w lodówce oraz mrożenia. Silikon to materiał elastyczny. Dlatego ciasto można z takiej formy wyjąć bez problemu zaraz po upieczeniu.

Silikonowe formy nie zajmują zbyt wiele miejsca. Są plastyczne i elastyczne. Z tego powodu mają różne formy i zróżnicowaną kolorystykę. Wcale nie muszą być czarne lub białe. Te przeznaczone do pieczenia tarty mają zazwyczaj lekko pofalowane brzegi.

Jak piec tartę i czy jest to trudne?

Tarta to dość popularne danie, którego bazą jest wykonany z ciasta spód. Zazwyczaj jest to ciasto kruche, ale bywa także francuskie czy drożdżowe. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne.

Ciekawy jest sam sposób przygotowywania tarty. Pieczona jest ona bowiem dwuetapowo. Najpierw do formy trafia ciasto - jest nakłuwane lub obciążone specjalnymi kulkami. Wtedy można mieć pewność, że nie wyrośnie zbyt mocno. Po jego podpieczeniu nakłada się do środka farsz. Potem forma z powrotem trafia do piekarnika.

Tarta zazwyczaj serwowana jest po pokrojeniu w trójkąty. Można to zrobić w formie lub po wyjęciu ciasta ze środka. Doskonale sprawdzają się w tym przypadku formy z wyjmowanym dnem. Na pierwszy rzut oka wyglądają one jak klasyczne blachy, ale mają odpinane dno, które przy okazji służyć może np. jako podstawa.

Warto mieć w swoim domu przynajmniej jedną formę do tarty. To bowiem potrawa, która wcale nie jest trudna do wykonania, a smakuje naprawdę doskonale. Tarty bywają słodkie i wytrawne - gusta są w tym przypadku różne. Każdy napewno znajdzie kompozycję smakową idealną dla siebie.

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium