Cake Land
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Masa cukrowa – ile schnie i co zrobić, żeby stwardniała?

Amatorskie tworzenie efektownych wypieków to Twoja pasja? Jeżeli żadne domowe uroczystości czy imprezy nie mogą się obyć bez Twoich ciast lub ciasteczek, to z pewnością warto, abyś ciągle rozwijał swoje umiejętności. Chcesz, aby Twoje słodkości wyglądały jak małe dzieła sztuki? W takim razie koniecznie powinieneś nauczyć się poprawnego używania masy cukrowej. Obawiasz się, że będzie to zbyt skomplikowane? Niepotrzebnie! Czytaj dalej, a wyjaśnimy Ci, ile schnie masa cukrowa i co zrobić, żeby stwardniała.

Masa cukrowa, czyli co?

Masa cukrowa to niezwykle plastyczny produkt, który wykorzystywany jest do tworzenia efektownych zdobień w cukiernictwie. Można nim powlekać całe torty, a także robić z niego stylowe figurki lub inne, misterne dekoracje. Za sprawą jego konsystencji, używanie go może być podobne do lepienia z modeliny lub plasteliny. Masa cukrowa, która znana jest również pod nazwą lukru plastycznego lub fondantu, jest obowiązkowym elementem tzw. tortów angielskich. To ciasta, które zachwycają swoją elegancją i klasą.

Tradycyjne masa cukrowa przygotowywana jest z cukru pudru i żelatyny. Czasami dodaje się do niej również glukozę lub glicerynę w celu nadania miękkości. To produkt w pełni bezpieczny, który nadaje się do spożycia. Wiele osób nie przepada jednak za smakiem masy cukrowej, bo jest ona po prostu bardzo słodka. Można więc spróbować nieco przełamać jej smak za pomocą odpowiedniego aromatu. 

Masa cukrowa – gotowa czy zrobiona samodzielnie?

Choć teoretycznie można samodzielnie wykonać lukier plastyczny w domu, to jednak jest to dosyć trudne. Dlatego, jeżeli jesteś amatorem, zdecydowanie lepiej jest wybrać profesjonalny, gotowy produkt, w który możesz zaopatrzyć się w sklepach cukierniczych. W miejscach prowadzonych przez specjalistów znajdziesz fondanty we wszystkich kolorach tęczy. Nie trzeba więc osobno inwestować w specjalne barwniki spożywcze.

Jak używać masy cukrowej?

Fondant to artykuł, który w cukiernictwie może być używany na wiele sposobów. Jak możesz nim ozdabiać swoje wypieki?

1. Powlekanie tortu

Jedną z najpopularniejszych form wykorzystania lukru plastycznego jest powlekanie nim tortu. Dzięki temu Twoje ciasto będzie prezentowało się niezwykle gustownie i estetycznie. Wystarczy, że wyrobisz fondant w taki sposób, aby był elastyczny, a potem, ciągle podsypując cukrem pudrem, rozwałkujesz go. Następnie nawiń masę w takiej formie na wałek i przenieś na pokryty kremem tort. Delikatnie dociskaj lukier w taki sposób, by go wyrównać. Ostatnim krokiem będzie odcięcie ostrym nożem nadmiaru produktu.

2. Figurki i zdobienia

Ze względu na to, że masa cukrowa ma podobną konsystencję do plasteliny, można z łatwością zrobić z niej figurki i inne ozdoby. Do ich stworzenia najczęściej wybierana jest jedna z dwóch metod. Możesz własnoręcznie ulepić dekoracje albo wykorzystać do tego silikonowe formy – dzięki nim z łatwością odciśniesz wymarzony kształt.

Ile schnie masa cukrowa i co zrobić, żeby stwardniała?

Masa cukrowa to tworzywo, które stosunkowo szybko wysycha, o ile ciasto jest nią odpowiednio pokryte. Jednak jeżeli robisz z niej figurki, to musisz nastawić się na to, że będą potrzebowały nieco więcej czasu. Tak wykonane postaci, kwiaty czy inne ozdoby, w zależności od rozmiaru, mogą schnąć nawet do 24 godzin. Zastanawiasz się nad tym, co możesz zrobić, aby masa cukrowa stwardniała? Najlepiej ustawić ją w chłodnym miejscu, gdzie będzie wystawiona na działanie powietrza. Takie warunki zdecydowanie będą sprzyjać twardnieniu fondantu.

Dobę schnie masa cukrowa w warunkach temperatury pokojowej. Upalnym latem może jej to zająć nieco więcej czasu. Warto to uwzględnić wcześniej, planując dekorowanie tortu. Niekiedy zaleca się więc przygotowanie dekoracji cukrowych kilka dni wcześniej. Jednocześnie trzeba pamiętać, że gwałtowne wysychanie masy cukrowej także może się skończyć kiepsko. W takiej sytuacji ozdoby z niej wykonane mogą się kruszyć i pękać, co oczywiście także nie jest wskazane. 

Co zrobić, żeby przywrócić masie cukrowej elastyczność?

Pracując z lukrem plastycznym, możesz mieć również problem z jego elastycznością. Obawiasz się, że zaschnięta masa cukrowa nie nadaje się już do niczego? Nic bardziej mylnego! Wystarczy prosty trik, a będziesz mógł przywrócić jej plastyczne właściwości. Jeżeli Twoja masa jest nieco sucha, kruszy się i łamie, to wystarczy, że dodasz do niej glukozę lub glicerynę spożywczą. Dokładaj wybraną przez siebie substancję ostrożnie, stopniowo zwiększając jej ilość i wgniataj ją w fondant. Dzięki takiemu działaniu dokładnie wyczujesz moment, w którym masa stanie się idealna do użycia.

Skoro wiesz już, ile schnie masa cukrowa, co zrobić, żeby stwardniała oraz jak przywrócić jej elastyczność, to pora spróbować swoich sił z tym produktem. Szeroki wybór lukrów plastycznych oraz wielu innych akcesoriów cukierniczych znajdziesz w asortymencie naszego sklepu. Jako profesjonaliści dbamy o to, abyś mógł zaopatrzyć się u nas w wysokiej jakości artykuły. Dzięki proponowanym przez nas akcesoriom Twoje wypieki będą prezentować się modnie i efektownie.

Jak postępować z masą cukrową? Poznaj wskazówki ekspertów

Na końcu warto wspomnieć o kilku zasadach, którymi należy się kierować pracując z masą cukrową:

- do obkładania tortów najlepiej nadaje się mocno schłodzona masa cukrowa,

- masą cukrową tynkuje się torty z kremem na bazie masła, gdyż śmietana może ją rozpuszczać,

- masa cukrowa jest twarda i wymaga wyrobienia w dłoniach, wtedy staje się elastyczna, podatna na modelowanie,

- fondant przeznaczone do tynkowania musi być naprawdę cienko rozwałkowany,

- masę cukrową zaleca się przechowywać w szczelnym pojemniku. 

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium