Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Masa cukrowa – jak używać jej poprawnie?

0

Tworzenie efektownych tortów to Twoja pasja? Jeśli tak, to bez wątpienia zawsze dbasz o każdy detal podczas przygotowywania tych słodkości. Dzięki temu możesz tworzyć modne i efektowne kompozycje, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale także stylowym wyglądem. Jednak czy wiesz, jak używać do tego typu wypieków masy cukrowej? Co zrobić, aby nie pękała? Czytaj dalej, a poznasz garść praktycznych porad na ten temat.

Czym jest masa cukrowa?

Masa cukrowa znana jest pod wieloma nazwami. Niekiedy określana jest również mianem lukru plastycznego lub fondantu. Ten produkt jest obowiązkowym elementem tortów w stylu angielskim. To on odpowiada za ich niebanalny i efektowny wygląd. Można nim nie tylko powlekać ciasta, ale także tworzyć z niego przeróżne dekoracje – z figurkami włącznie. Niektórzy decydują się na samodzielne wykonywanie lukru plastycznego w domu. Jednak nie jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ wbrew pozorom jego zrobienie nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Na szczęście obecnie na rynku znajdziesz szeroki wybór gotowych produktów, które dostępne są we wszystkich kolorach tęczy. Bez problemu zaopatrzysz się w fondanty do modelowania i tworzenia koronek czy kwiatów.

Masa cukrowa – jak jej używać?

Masa cukrowa to produkt, który może być używany na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszą metodą jest pokrywanie nią całego tortu.

Jak nałożyć fondant na tort?

Zanim zabierzesz się za nakładanie lukru plastycznego na tort, upewnij się, że Twój wypiek jest schłodzony. Od czego zacząć cały proces?

  1. Posyp blat cukrem pudrem, aby masa się do niego nie przyklejała. Wyrób ją i upewnij się, że jest odpowiednio elastyczna.
  2. Następnie, ciągle podsypując blat, rozwałkuj ją na taką powierzchnię, aby wystarczyła do pokrycia nie tylko góry, ale także boków ciasta. Warto przy obliczeniach zrobić sobie margines błędu. Dzięki temu nie będziesz ryzykować, że zabraknie Ci masy.
  3. Kiedy rozwałkujesz już fondant, owiń go na wałku i w taki sposób przenieś go na tort.
  4. Delikatnie dociskaj lukier, zaczynając od środka ciasta, a następnie kierując się na zewnątrz wypieku.
  5. Przy pomocy skalpela cukierniczego odetnij nadmiar masy, która została dookoła tortu.
  6. Aby Twój tort był idealnie równy i zachwycał swoją estetyką, ostrożnie wygładź jego powierzchnię, używając do tego packi cukierniczej.

Jak zrobić efektowne figurki z masy cukrowej?

Lukier plastyczny to produkt, z którego możesz stworzyć prawdziwe cuda. Jeżeli chcesz z jego wykorzystaniem stworzyć figurki, są na to dwa sposoby. Pierwszy to własnoręczne ich ulepienie. Praca z taką masą przypomina tworzenie z plasteliny. Możesz również zaopatrzyć się w specjalne, silikonowe formy, do których wystarczy nałożyć masę, by misternie wyglądające zdobienia zrobić w zaledwie parę chwil.

Co zrobić, żeby masa cukrowa nie pękała?

Próbujesz swoich sił z masą cukrową, jednak ta kruszy się i łamie? Z taką jej konsystencją nie uda Ci się zrobić efektownych zdobień. Czy to oznacza, że taki produkt nadaje się tylko do kosza? Nic bardziej mylnego! Wystarczy, że będziesz znał kilka prostych trików, a przywrócisz właściwości nawet nieco przyschniętemu lukrowi plastycznemu.

1. Dodaj glukozy

Pierwszym ze sprawdzonych sposobów na to, aby fondant stał się spójną i zwartą masą, jest dodanie do niego glukozy. Może być zarówno w formie proszku, jak i wody. Dokładaj tego składnika po trochu, ciągle ugniatając lukier plastyczny do momentu, aż będzie miękki i łatwy do formowania.

2. Dodaj gliceryny spożywczej

Co jeszcze możesz zrobić, żeby masa cukrowa nie pękała? Drugą, skuteczną metodą na przywrócenie jej elastyczności jest wgniecenie w nią niewielkiej ilości gliceryny spożywczej. Dodawaj stopniowo niewielkie jej ilości, podobnie jak przy zaleceniach z glukozą. Dzięki temu wyczujesz moment, kiedy masa stanie się idealna do Twoich potrzeb.

Skoro wiesz już, jak używać masy cukrowej oraz co zrobić, żeby ta nie pękała, koniecznie spróbuj swoich sił z jej wykorzystaniem. W asortymencie naszego sklepu znajdziesz szeroki wybór wysokiej jakości fondantów, a także innych produktów, które przydadzą się w Twojej kuchni. Postaw na praktyczne rozwiązania, dzięki którym tworzone przez Ciebie wyroby cukiernicze będą zachwycały nie tylko smakiem, ale także stylowym wyglądem.

Komentarze do wpisu (0)

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium