Składniki na biszkopt
(6 krążków o średnicy 18 cm)
- 6 jajek
- szklanka mąki pszennej
- 1,5 kopiastej łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do koloryzacji:
na jeden krążek około 1/4 grama lub więcej w zależności od intensywności koloru
Barwnik spożywczy
- żółty
- pomarańczowy
- czerwony
- zielony
- błękitny
- fiolet biskupi
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Do masy jajecznej przesiać przez sito http://cakelandpl.shoper.pl/pl/p/Przesiewacz-do-maki%2C-cukru-pudru%2C-kakao-itp./473 mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i podzielić na 6 porcji. Do każdej miseczki dodać odrobinę barwnika spożywczego (około 1/4 grama). Przed dodaniem barwnika do masy biszkoptowej rozpuścić w niewielkiej ilości wody (kilka kropel).
Przełożyć do formy i piec około 10-15 min w temp. 180*C.
Po wystudzeniu przełożyć blaty biszkoptowe kremem śmietanowym lub innym.
Za pomocą talerza obrotowego http://cakelandpl.shoper.pl/pl/p/Talerz-Obrotowy-28-cm/180 udekorować tort kremem itp. dekoracjami cukierniczymi. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Efekt rewelacyjny
SMACZNEGO!