Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Tęczowy tort

0

3

 

Składniki na biszkopt
(6 krążków o średnicy 18 cm)

- 6 jajek
- szklanka mąki pszennej
- 1,5 kopiastej łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Do koloryzacji:
na jeden krążek około 1/4 grama lub więcej w zależności od intensywności koloru

Barwnik spożywczy
- żółty
- pomarańczowy
- czerwony
- zielony
- błękitny
- fiolet biskupi

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Do masy jajecznej przesiać przez sito http://cakelandpl.shoper.pl/pl/p/Przesiewacz-do-maki%2C-cukru-pudru%2C-kakao-itp./473 mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i podzielić na 6 porcji. Do każdej miseczki dodać odrobinę barwnika spożywczego (około 1/4 grama). Przed dodaniem barwnika do masy biszkoptowej rozpuścić w niewielkiej ilości wody (kilka kropel).
Przełożyć do formy i piec około 10-15 min w temp. 180*C.

Po wystudzeniu przełożyć blaty biszkoptowe kremem śmietanowym lub innym. 
Za pomocą talerza obrotowego http://cakelandpl.shoper.pl/pl/p/Talerz-Obrotowy-28-cm/180 udekorować tort kremem itp. dekoracjami cukierniczymi. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Efekt rewelacyjny  
SMACZNEGO!

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

Komentarze do wpisu (0)

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper Premium