W cukiernictwie nie ma chyba nic bardziej satysfakcjonującego niż samodzielne przygotowanie tortu od podstaw. Kluczem do sukcesu jest sprawdzony przepis na biszkopt do tortu. Klasyczny, bezglutenowy, a może jeszcze inny? Czytaj dalej, poznaj różne opcje i zostań tortowym mistrzem!
Najlepszy klasyczny przepis na biszkopt do tortu – prosto z przepiśnika babci
Biszkopt to klasyk wśród słodkich wypieków. Jest podstawą wielu pysznych ciast, od tradycyjnych tortów po lekkie rolady. Charakteryzuje go puszysta konsystencja i delikatny smak. Przygotowanie idealnego biszkoptu może wydawać się wyzwaniem, ale z solidnym przepisem i odrobiną praktyki każdy może osiągnąć doskonałe rezultaty. Oto sprawdzony przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi doskonale.
Kilka słów o składnikach
Do przygotowania tradycyjnego biszkoptu na tort będziesz potrzebować 5 jajek, ½ (90 g) szklanki mąki tortowej pszennej i niecałe ½ (70 g) szklanki mąki ziemniaczanej. Jeśli zależy Ci na słodyczy, przygotuj też szklankę cukru. Przydadzą Ci się także 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Biszkopt będzie gotowy, jeśli wymieszasz te składniki ze sobą w odpowiedni sposób. O tym, jak to zrobić, przeczytasz w następnym punkcie.
Jak połączyć składniki, aby biszkopt na pewno się udał?
Kluczem do sukcesu w przygotowaniu puszystego i smacznego biszkoptu jest sposób łączenia składników. Mokre składniki rozdziel od suchych. Następnie rozbij jajka, oddzielając żółtko od białek. W pierwszej kolejności ubij na sztywną pianę białka. W czasie tego kroku stopniowo dosypuj do białek cukier. Kiedy białka stworzą już gęstą pianę, dołóż do nich żółtka, dalej mieszając. Jednolitą konsystencję połącz z odłożonymi wcześniej składnikami suchymi. Dobrze, jeśli ten krok zrobisz ręcznie, bez użycia miksera. Unikniesz w ten sposób napowietrzenia masy i zminimalizujesz ryzyko upieczenia zakalca.
Gdy już wymieszasz wszystkie składniki, pozostaje upieczenie biszkoptu. Wylej masę do tortownicy. W tym samym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Biszkopt powinien spędzić w piekarniku 15-20 minut w opcji pieczenia od góry i dołu bez termoobiegu. Stopień wypieczenia ciasta sprawdzisz za pomocą drewnianego patyczka lub wykałaczki. Biszkopt jest gotowy, jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta pozostaje suchy.
Krok ostatni, ale nie mniej ważny od pozostałych
Każdy, kto choć raz przygotowywał biszkopt, zna to uczucie niepewności, gdy wyciąga ciasto z piekarnika. Czy wyrósł odpowiednio? Czy będzie puszysty i lekki? Po wyciągnięciu blachy z piekarnika możesz postukać nią w blat lub upuścić poziomo na podłogę z odległości 20-30 cm. To tradycyjny zabieg pozwalający na rozbicie drobnych pęcherzyków powietrza, które mogą przyczynić się do opadnięcia biszkoptu po ostygnięciu. Te drobne, niewidoczne na pierwszy rzut oka pęcherzyki, powoli zbijają się w większe. Rzucenie blachą o podłogę pomoże nadać ciastu równą strukturę i lekkość. Kiedy wreszcie wkroczysz do kuchni, aby zobaczyć, że Twój biszkopt wyrósł równomiernie, możesz odetchnąć z ulgą, wiedząc, że smakowity tort jest na wyciągnięcie ręki.
Sprawdzony przepis na bezglutenowy biszkopt do tortu
Wiele osób decyduje się na dietę bez glutenu. Powodem może być nietolerancja glutenu, alergie pokarmowe czy inne problemy zdrowotne. Dla tych, którzy chcą jeść smaczne ciasta bez glutenu, także istnieje przepis na idealny biszkopt. Ten biszkopt jest podobny do tradycyjnego, ale nie zawiera alergenów. Jest miękki i puszysty. To świetna opcja dla osób, które lubią słodkości, ale chcą unikać problemów zdrowotnych związanych z glutenem.
Jakie składniki są potrzebne na bezglutenowy biszkopt do tortu?
Składniki na biszkopt bezglutenowy nie różnią się mocno od tych z przepisu tradycyjnego. Jedna różnica polega na zastąpieniu mąki pszennej innymi mieszankami. Do upieczenia biszkoptu bezglutenowego użyj 5 jajek, ½ (90g) szklanki mąki ryżowej, 1/8 (25g) szklanki mąki kukurydzianej. Do tego dodaj ¼ (40g) szklanki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Podpowiadamy jak przygotować biszkopt bez glutenu
Składniki połącz w taki sam sposób, jak w przypadku przepisu na biszkopt tradycyjny. Najpierw ubij białka, następnie dodaj do nich cukier i żółtka jajek. Mokre składniki połącz delikatnie ze składnikami suchymi. Po wylaniu masy do tortownicy piecz ciasto przez około 30 minut w 170 stopniach na funkcji góra-dół. Czas pieczenia ulega tutaj zmianie ze względu na użycie innych mąk, ponieważ każdy rodzaj tego składnika ma swój indywidualny czas wypiekania.
Co zrobić, żeby biszkopt był ciemny?
Aby uzyskać ciemniejszy biszkopt, można zastosować kilka różnych metod. Do najpopularniejszych należy dodanie kakao do ciasta biszkoptowego. Nada mu ono ciemniejszy kolor i delikatny smak czekolady. Możesz zastąpić część mąki kakao w równych proporcjach. Innym sposobem jest zastąpienie zwykłego białego cukru ciemniejszym odpowiednikiem. Użyj cukru brązowego, trzcinowego lub muscovado. Możesz eksperymentować też z różnymi rodzajami mąki. Ciemniejszy kolor wypieku uzyskasz, wykorzystując mąkę żytnią, pełnoziarnistą lub orkiszową. Ciekawą opcją jest także dodanie kawy do ciasta biszkoptowego. Pamiętaj jednak, że kawa nie tylko nada ciemniejszy kolor, ale także wzmocni smak i aromat biszkoptu.
Zostań mistrzem wypieków!
Zastosowanie się do powyższych wskazówek zagwarantuje Ci idealny biszkopt do każdego tortu. Niezależnie od okazji, pozwoli Ci on cieszyć się smakiem domowego wypieku i podziwiać zachwyt na twarzach Twoich bliskich. Gotowy na stworzenie własnego arcydzieła cukierniczego? Przygotuj się na niesamowitą podróż po świecie kulinarnej przyjemności! Szykując się do stworzenia pysznego tortu, sprawdź, co przygotowaliśmy dla Ciebie w ofercie naszego e-sklepu. W naszym asortymencie czeka na Ciebie mnóstwo przydatnych akcesoriów, dzięki którym Twoje wypieki zyskają perfekcyjny kształt, pyszny smak i zniewalające dekoracje!