Zależy Ci na tym, aby tworzone przez Ciebie desery zachwycały swoją formą i nietuzinkowym smakiem? Z tego powodu bez wątpienia robisz wszystko, aby poszerzać swoją wiedzę w dziedzinie, jaką jest cukiernictwo. Wielu zawodowców znacznie ułatwia swoją pracę, używając specjalistycznych akcesoriów. Zastanawiasz się nad tym, jak poprawnie używać produktu, jakim jest rant cukierniczy? Czytaj dalej, a podpowiemy Ci wszystko, co powinieneś wiedzieć na ten temat.

" />
Cake Land
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Zależy Ci na tym, aby tworzone przez Ciebie desery zachwycały swoją formą i nietuzinkowym smakiem? Z tego powodu bez wątpienia robisz wszystko, aby poszerzać swoją wiedzę w dziedzinie, jaką jest cukiernictwo. Wielu zawodowców znacznie ułatwia swoją pracę, używając specjalistycznych akcesoriów. Zastanawiasz się nad tym, jak poprawnie używać produktu, jakim jest rant cukierniczy? Czytaj dalej, a podpowiemy Ci wszystko, co powinieneś wiedzieć na ten temat.

Czym jest rant cukierniczy?

Najprościej mówiąc, rant cukierniczy to wielofunkcyjne akcesorium, które pomoże Ci piec i ozdabiać ciasta. Dzięki użyciu tego regulowanego produktu nie będziesz musiał kupować blaszek o różnych wymiarach. Rant z powodzeniem je zastąpi. Taki artykuł będzie strzałem w dziesiątkę podczas wycinania kształtów z biszkoptu czy składania wysokich tortów. Dużym atutem rantów cukierniczych jest to, że są dużo wyższe niż klasyczne blaszki, co zdecydowanie ułatwi Twoją pracę przy tworzeniu słodkości.

Rant cukierniczy – jak go poprawnie używać?

Można wiele mówić o tym, jakie zastosowanie ma rant cukierniczy, jednak warto lepiej wytłumaczyć, jak używać takiego akcesorium. Niewątpliwą zaletą tego produktu jest fakt, że dzięki niemu będziesz w stanie stworzyć idealnie równy wypiek o niemal dowolnym kształcie. Ponadto nie będziesz ryzykować zepsucia się Twojego ciasta w momencie wyciągania go z formy – wystarczy, że rozepniesz rant.

Pieczenie z rantem cukierniczym

Pieczenie w formie bez dna nie mieści Ci się w głowie? Spokojnie! Wystarczy, że poznasz kilka praktycznych porad, a przekonasz się, że to wykonalne zadanie. Do całego procesu będzie potrzebny Ci rant, podstawka pod rant lub blaszka, papier do pieczenia oraz tłuszcz do nasmarowania blachy.

  1. Przygotuj rant, który ustawisz w taki kształt, jaki jest Ci potrzebny.
  2. Upewnij się, że akcesorium zmieści się bez problemu na Twojej podstawce/blaszce.
  3. Wysmaruj rant od środka tłuszczem (masłem lub margaryną).
  4. Wyłóż dno rantu papierem do pieczenia, dbając o to, aby jego krawędzie ustawiły się do góry i przylegały do boków rantu. Dzięki temu ciasto nie wypłynie dołem.
  5. Owiń boki rantu od środka wyższym papierem do pieczenia. Taki zabieg zabezpieczy Cię przed tym, aby ciasto nie wylało się bokiem w miejscu, które jest regulowane.
  6. Umieść tak przygotowany rant na podkładce/blaszce, która również wyłożona jest papierem. Wlej ciasto i możesz zabierać się za pieczenie.

W przypadku, gdy Twoje ciasto jest wyjątkowo rzadkie, możesz skorzystać z bardzo prostego lifehacka. Na początku do tak przygotowanej formy możesz wlać tylko tyle ciasta, aby zapełniło całe dno. Podpiecz je przez chwilę – do momentu, aż stężeje. Gdy będzie stabilne, możesz dolać resztę ciasta i spokojnie dalej działać według planu.

Jak ozdobić tort, używając rantu cukierniczego?

Skoro wiesz już, jak upiec ciasto w rancie cukierniczym, to warto abyś dowiedział się również, jak możesz je modnie ozdobić.

  1. Wyciągnij z rantu upieczone ciasto i połóż je do góry nogami, do czasu aż wystygnie. Dzięki temu spłaszczysz je na tyle, aby wyglądało nieskazitelnie.
  2. Gdy ciasto będzie chłodne, ostrożnie je przetnij, używając noża strunowego – na tyle warstw, ile potrzebujesz. Zapamiętaj jednak ich kolejność – zmiana miejsc blatów może spowodować, że Twój tort nie będzie stabilny.
  3. Ustaw pożądane krawędzie rantu i postaw go na podkładce.
  4. Na początku połóż dno, a następnie stosuj się do swojego przepisu – w zależności od tego, jakich składników używasz. Przekładaj ciasto masą czy innymi produktami, dokładając kolejne piętra wypieku.
  5. Gdy skończysz ten proces, możesz lekko docisnąć rant i równomiernie dociążyć czymś tort od góry. Jeżeli nie masz niczego pod ręką, możesz po prostu lekko docisnąć go dłonią.
  6. Po schłodzeniu tortu wystarczy, że odepniesz rant i równomiernie obłożysz całość masą.

Wiedząc, jak używać produktu, jakim jest rant cukierniczy, znacznie ułatwisz swoją pracę. W przypadku, gdy chcesz zaopatrzyć się w tego typu profesjonalne akcesoria, już dziś zapoznaj się z asortymentem naszego e-sklepu. Jako specjaliści doskonale orientujący się w branży dbamy o to, aby oferować Ci wyłącznie takie artykuły, które w pełni Cię zadowolą. Stawiając na solidne rozwiązania, zyskujesz gwarancję tego, że Twoje desery będą zachwycać Twoich gości lub klientów.

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium