Jaki tort jest odpowiedni dla osób początkujących? Takie pytanie pada często z ust ludzi, którzy chcą samodzielnie upiec tort np. na urodziny dziecka czy rocznicę ślubu. Czy rzeczywiście jest to trudne zadanie? Okazuje się, że powinien sobie z tym poradzić każdy. Trzeba jednak najpierw zaznajomić się z kilkoma podstawowymi kwestiami.
Tort dla początkujących - przede wszystkim smaczny
Każdy tort musi być przede wszystkim smaczny. Dlatego warto zacząć od zastanowienia się nad jego smakiem. Kompozycję smakową trzeba dopasować do preferencji gości, okazji, rodzaju przyjęcia czy nawet pory roku. Duże znaczenie ma także wielkość ciasta i jego kształt. Trzeba już na samym początku określić ilość porcji tortu, która jest potrzebna.
W sieci nie brakuje wielu sprawdzonych przepisów na torty. Dla osób początkujących najlepszym wyborem są wypieki z jednym wiodącym smakiem. Lepiej sobie nie utrudniać sprawy. Smak deseru podbić można zawsze żelką czy frużeliną. Jeśli mimo wszystko mają ze sobą zostać połączone dwa różne smaki, lepiej, aby były to kremy zaliczane do tej samej kategorii np. masy maślane. W przeciwnym wypadku trudno może być zachować stabilną konstrukcję wypieku.
Jak zrobić tort dla początkujących? Lepiej nie kombinować
Samodzielne upieczenie tortu wcale nie musi być trudne. Trzeba się przede wszystkim ściśle trzymać przepisu. Tymczasem wiele osób niepotrzebnie eksperymentuje. Wtedy nie ma się co dziwić, że coś idzie nie tak, jak powinno. Aby móc kombinować, trzeba najpierw nabrać pewnego doświadczenia. Wtedy można sobie pozwolić na modyfikowanie składników.
Warto na samym początku przygotować sobie wszystkie składniki potrzebne do upieczenia tortu, dokładnie je odmierzając. Dobrze jest poukładać je sobie w kolejności użycia. W ten sposób uniknąć można wielu przykrych niespodzianek.
Sprzęt potrzebny do upieczenia tortu - w co warto się zaopatrzyć?
Aby przygotować tort dla początkujących, trzeba się zaopatrzyć oczywiście w odpowiedni sprzęt. Nie ma sensu inwestowanie od razu w najdroższe narzędzia. Lepiej zacząć od czegoś prostszego. Podstawą są tortownica lub rant, mikser lub robot planetarny, szpatułka, kilka misek itd. Dopiero z czasem można sięgnąć po różnego rodzaju akcesoria cukiernicze. Sporo ciekawych produktów oferujemy w naszym sklepie internetowym.
Osoby początkujące nie powinny szaleć z dekoracjami. Tort ze zbyt dużą ilością ozdób wcale nie prezentuje się ładnie. Nie bez powodu mówi się, że mniej znaczy więcej. Podstawą jest oczywiście otynkowanie ciasta. Dekoracje można kupić gotowe, co jest zdecydowanie najwygodniejszym rozwiązaniem.
Tort dla początkujących - biszkopt, krem i dekoracje
Przygotowanie tortu we własnym domu to dla wielu osób spore wyzwanie, zwłaszcza tych, które z pieczeniem nie miały do tej pory zbyt wiele wspólnego. Jak zatem należy się za to zabrać?
Biszkopt a prosty tort dla osób początkujących
Biszkopt to podstawowy składnik każdego tortu. Warto wiedzieć o tym, że istnieje całkiem sporo rodzajów biszkoptów. Można je piec na bazie tradycyjnej mąki tortowej lub np. mąki migdałowej.
Klasyką samą w sobie są biszkopty na mące pszennej, które zwane są często ciastami biszkoptowymi. Z pomocą mąki orzechowej lub migdałowej przygotować można biszkopty Daukaz. Połączenie mąki tortowej i migdałowej daje biszkopty Dżokonda. Poza tym wyróżnia się m.in. biszkopty genueńskie (z dużą ilością jaj), sponge cake (o strukturze gąbki) czy szyfonowe (z olejem roślinnym zamiast mąki).
Wybór rodzaju biszkoptu zależy w dużej mierze od smaku tortu. Na początku lepiej zacząć od czegoś prostego.
Kremy idealne do tortów dla początkujących
Najprostszą masę do tortu przygotować można z bitej śmietany z odrobiną żelatyny. Dodać do niej warto jakiś barwnik lub aromat spożywczy. Taki krem jest smaczny i bardzo łatwy do wykonania, ale dla niektórych osób może być nieco zbyt ciężki. Upalnym latem lepiej zdecydować się na nieco lżejszą i bardziej orzeźwiającą masę.
Przygotować trzeba jedynie 200 ml schłodzonej śmietanki 30% i opakowanie ulubionej galaretki. W razie potrzeby te proporcje można oczywiście nieco zwiększyć. Każde piętro tortu może mieć np. inny smak. Takie kolorowe ciasto z pewnością zachwyci każdego.
Dekoracje idealne na tort okolicznościowy
Oczywiście nie można zapominać również o ozdobach na tort. Warto po nie sięgnąć nawet w przypadku bardzo prostych wypieków. Torty mają bowiem z założenia być nie tylko smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie. Na szczęście pole do popisu jest w tym przypadku dość spore.
Sięgnąć można zawsze po świeże owoce, zwłaszcza gdy jest na nie sezon. Pięknie prezentują się też suszone, jadalne kwiaty. Od lat na topie są toppery czy jadalne opłatki (kochają je m.in. dzieci). Wciąż też nie brakuje zwolenników figurek z masy cukrowej. Dzięki tego typu gotowym dekoracjom cukierniczym każdy tort zyskać może bardzo ciekawy wygląd.