Torty zazwyczaj tynkuje się kremami maślanymi czy czekoladowym ganache. Nie jest to jednak jedyne możliwe rozwiązanie. Okazuje się, że równie dobrze sięgnąć można po bitą śmietanę. O czym trzeba w tym przypadku pamiętać? Jak wygląda tynkowanie tortu bitą śmietaną? Sprawdźmy.
Tynkowanie tortu bitą śmietaną w praktyce
Osoby początkujące mają niekiedy trudności z tynkowaniem tortów. Nie jest to jednak wcale trudne, chociaż najpierw trzeba nabrać nieco wprawy. Zacząć trzeba również od zakupienia odpowiednich akcesoriów cukierniczych. Potrzebny jest też tynk o właściwej konsystencji.
Możliwe jest m.in. tynkowanie tortu bitą śmietaną. To rozwiązanie dość popularne, które ma zresztą szerokie grono zwolenników. Trudno się temu dziwić. Zdecydowana większość lubi smak bitej śmietany, którą dodatkowo połączyć można niemal ze wszystkim. Pasuje np. do czekolady czy owoców różnego rodzaju. Jak zatem przygotować idealny tynk na bazie bitej śmietany?
Tynkowanie tortu bitą śmietaną - jaki krem zrobić?
Pamiętać trzeba o tym, że krem do tynkowania musi się wyróżniać odpowiednią konsystencją. Nie może być zbyt gęsty, bo wtedy sprawia problemy w aplikacji. Sama bita śmietana jest jednak zbyt delikatna i raczej nie utrzymuje swojego pierwotnego kształtu. Łączy się więc ją np. z serkiem mascarpone. Powstaje wówczas krem idealny do tynkowania tortu.
Najlepiej ubić dobrze schłodzoną śmietankę i połączyć ją ze wspomnianym serkiem mascarpone. Do nadania całości słodkiego smaku wykorzystać można np. cukier puder. Wtedy można mieć pewność, że masa nie straci swojej gładkiej, delikatnej konsystencji.
Przygotowanie tortu to tynkowania bitą śmietaną
Tort trzeba oczywiście do tynkowania w odpowiedni sposób przygotować. Biszkopt musi mieć dość zwartą i raczej zbitą strukturę. Sam tort także powinien być stabilny. Bardzo ważne jest to, aby blaty były równo przecięte i posmarowane masą. Warto poza tym zadbać o równe ranty. Wtedy tynkowanie tortu bitą śmietaną nie powinno być większym problemem. Warto jednak uważać na kilka kwestii.
Krem przeznaczony do tynkowania musi być naprawdę dobrze schłodzony. Pamiętać trzeba o jego odpowietrzaniu, aby na powierzchni tynku nie pojawiły się żadne dziurki. Schłodzić trzeba też sam tort. Zawarte w nim nadzienie musi dobrze zastygnąć. Z tego samego powodu lepiej nie nasączać zbyt mocno biszkoptu. Pod ręką warto mieć odpowiednie akcesoria cukiernicze.
Jakie akcesoria są potrzebne do tynkowania tortu bitą śmietaną?
W zasadzie tynkowanie tortu zawsze przebiega w ten sam sposób. Wiele osób poleca robić to na dwa razy. Pierwsza warstwa kremu a być cienka i dobrze wygładzona. Po jej nałożeniu tort trzeba schłodzić przez kilkanaście minut. Potem można przystąpić do głównego tynkowania.
Przydatne są w tym przypadku szpatułki, szpachelki czy talerze obrotowe. Nieoceniony może być również specjalny dysk do tynkowania. Przy dużych tortach znacznie ułatwia on pracę. Dysk to akcesorium, które kładzie się na dole i górze ciasta. Dzięki temu uzyskać można idealny tynk.
Kolorowa bita śmietana - jak można ją uzyskać?
Okazuje się, że wykorzystywana do tynkowania czy dekorowania tortu bita śmietana wcale nie musi być śnieżnobiała. Równie dobrze wykorzystać w jej przypadku można różnego rodzaju barwniki spożywcze:
- zielony kolor uzyskać wykorzystując zblendowane zielone liście jarmużu lub szpinaku,
- zabarwienie czerwone jest możliwe za sprawą truskawek lub buraków,
- różowa bita śmietana powstać może dzięki dodatkowi soku lub kisielu z malin czy wiśni,
- fioletowy tort powstać może dzięki borówkom.
- kakao pozwala na uzyskanie bitej śmietany w kolorze brązowym.
Tym samym wcale nie trzeba od razu sięgać po gotowe barwniki spożywcze, aby zmienić kolor bitej śmietany czy masy służącej do przekładania tortu. Z pomocą przychodzą różne, łatwo dostępne produkty spożywcze.
Podstawowe błędy przy tynkowaniu tortów bitą śmietaną
Przy tynkowaniu tortu bitą śmietaną i nie tylko trzeba uważać, aby nie popełnić jednego z popularnych błędów.
- Krem ma nieodpowiednią konsystencję - trzeba go w razie potrzeby nieco schłodzić, podgrzać czy odpowietrzyć. Tynkowanie nie powinno być wykonywane w pomieszczeniach, w których panuje wysoka wilgotność powietrza.
- Brak wsporników i stabilizatorów przy tortach piętrowych - bez tego cała konstrukcja na pewno nie będzie stabilna. Warto więc od razu zainwestować w odpowiednie akcesoria.
- Nieodpowiednia podkładka, która nie daje stabilnego podparcia tortowi - zazwyczaj jest ona zbyt cienka w stosunku do ciężaru danego piętra.
- Biszkopty odkształcają się i nie trzymają formy - są źle dopasowane do masy i tynku. Tort musi być przede wszystkim stabilny. Biszkopty i masy muszą mieć też czas, aby dobrze się ze sobą związać. Przed tynkowaniem ciasto należy dodatkowo schłodzić.
- Nierówne warstwy tynku - tynkowanie nie służy do naprawiania tortu, a jedynie do jego wykańczania i trzeba o tym pamiętać. Zbyt cienki tynk nie utrzyma dekoracji, a za gruby może pękać.