Cake Land
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Torty piętrowe prezentują się niezwykle elegancko. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że są przygotowywane na najważniejsze okazje, takie jak chrzty, śluby czy jubileusze. Wykonanie takiego wypieku to prawdziwa sztuka – powinien bowiem zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem. Zastanawiasz się, jak złożyć tort piętrowy, by goście nie mogli oderwać od niego wzroku? Czytaj dalej i poznaj nasze wskazówki!

Tort piętrowy – o czym warto pamiętać?

Torty piętrowe to prawdziwe dzieła cukierniczej sztuki. Wiele osób decyduje się na ten przysmak ze względu na niemal nieograniczoną kreatywność. Każda warstwa może mieć bowiem inny kolor, smak czy dekoracje. Nie da się ukryć, że przygotowanie takiego tortu jest dla cukiernika okazją do zaprezentowania swoich umiejętności. Stworzenie efektownego wypieku wymaga odrobiny wiedzy, a także cierpliwości. Pamiętaj jednak, że wielopoziomowy tort przyciąga wzrok i zachwyca smakiem, co oznacza, że warto zaserwować go na ważne okazje. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia urodzinowe, weselne czy jubileuszowe.

Zamierzasz przygotować tort piętrowy samodzielnie? Zatem musisz wiedzieć, jak go prawidłowo złożyć. Wbrew pozorom nie możesz nałożyć jednego piętra bezpośrednio na drugie. Dolna część nie wytrzymałaby ciężaru górnej i ciasto z pewnością by się zapadło. Na szczęście wiemy, jak tego uniknąć! Czytaj dalej i poznaj skuteczny sposób na złożenie tortu piętrowego.

Co jest potrzebne do złożenia tortu piętrowego?

Jeżeli chcesz, by Twój wielopoziomowy wypiek był solidny i nie zapadł się po nałożeniu na siebie poszczególnych warstw, musisz wyposażyć się w kilka niezbędnych akcesoriów. Dzięki nim każde z pięter będzie stabilnie osadzone, a ich ciężar równomiernie rozłoży się na całym torcie. Do najważniejszych elementów zaliczyć możemy:

wsporniki – to akcesoria w kształcie rurek, których zadaniem jest podtrzymanie górnego piętra tortu. W naszym e-sklepie znajdziesz zarówno plastikowe, jak i bambusowe wsporniki, które zapewnią stabilność nawet ciężkim ciastom. Możesz je swobodnie docinać, dzięki czemu bezbłędnie dopasujesz gadżet do swojego wypieku;

podkładki do tortu – wszystkie piętra tortu powinny być umieszczone na sztywnych podkładach. Pamiętaj o dopasowaniu odpowiedniej średnicy!

Jednym z praktycznych rozwiązań jest wybranie specjalnych podkładek wraz z zestawem wsporników. W naszym e-sklepie znajdziesz modele wykonane z wytrzymałego tworzywa sztucznego, które można wykorzystać wiele razy.

Jak złożyć tort piętrowy?

Wiesz już, jakie akcesoria będą przydatne do przygotowania wypieku składającego się z kilku poziomów. Zatem jak złożyć tort piętrowy, by był stabilny i solidny? Przygotowaliśmy dla Ciebie krótką instrukcję krok po kroku, która pomoże Ci stworzyć prawdziwe dzieło cukierniczej sztuki!

1. Przygotowane wcześniej poszczególne części tortu schłodź w lodówce. Dzięki temu ciasto będzie stabilne.

2. Na piętrach, które mają być osadzone na dole wypieku, wyznacz miejsca, w których umieścisz wsporniki. Pamiętaj o zachowaniu odpowiednich odstępów. Każdy wspornik powinien nieco wystawać nad ciasto, dlatego konieczne będzie ich odpowiednie docięcie. Najlepiej, jeśli pierwszy docięty wspornik będzie służył Ci jako wzór przy przygotowaniu pozostałych – wszystkie muszą mieć taką samą długość. Dzięki temu ciężar wypieku będzie równomiernie rozłożony.

3. Umieść wszystkie wsporniki w dolnym piętrze tortu. Zachowaj przy tym ostrożność – rób to delikatnie, szczególnie jeśli części tortu są już otynkowane. Wsporniki powinny być rozmieszczone symetrycznie w taki sposób, by górne warstwy były stabilne.

4. Wypełnij przestrzeń między poszczególnymi piętrami tortu. W tym celu możesz nałożyć trochę kremu w miejscu, w którym ma znaleźć się kolejne piętro.

5. Przygotuj górne piętro wypieku. Ostrożnie umieść je na wspornikach. Upewnij się, że górna warstwa tortu leży równo względem dolnej.

6. Sprawdź, czy między piętrami jest widoczna szczelina. Jeśli tak, pokryj ją np. tynkiem.

7. Złożony tort odstaw do schłodzenia. Gdy będzie już stabilny, udekoruj go wedle uznania. Gotowe!

Mamy nadzieję, że wiesz już, jak prawidłowo i skutecznie złożyć tort piętrowy. Dzięki naszym wskazówkom Twój wypiek na pewno będzie stabilny i przyciągnie wzrok Twoich gości. Poszukujesz akcesoriów, które pomogą Ci stworzyć prawdziwe dzieło cukierniczej sztuki? W naszym e-sklepie znajdziesz nie tylko wsporniki z podkładkami, ale także wszelkiego rodzaju akcesoria do dekoracji – sprawdź!

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium